“What Katie Ate -Weekend Katie” to druga książka Australijki Katie Queen Davis, fotografki i stylistki kulinarnej, która zasłynęła jako autorka kulinarnego bloga What Katie Ate. W 2013 roku wydała pierwszą książkę (ukazała się ona w Polsce w 2014 roku), za którą otrzymała prestiżową James Beard Award w kategorii najlepsza fotografia. Jej druga książka Weekend Katie jest kulinarną opowieścią o tym, co przydarzyło się autorce po sukcesie pierwszej: o podróżach, spotkaniach i nowych smakach.
Oprócz tradycyjnych kategorii, jak śniadania i brunche, sałatki i zupy, ryby, warzywa i drób, znajdziemy w książce krótkie rozdziały jak “Weekend w dolinie Barossa”, “Weekend w Dublinie” czy “Weekend we Włoszech”, zainspirowane wyjazdami autorki, wszystkie bogato ilustrowane pięknymi fotografiami i pełne przepisów z odwiedzanych przez nią stron świata.
I tak znajdziemy w książce wariacje na temat klasycznych dań takich jak lazania (tu: z bakłażanem i mozzarellą), burgery (klasyczne wołowe, ale też z homarem i krabem) czy quesadille (z pieczarkami i karmelizowaną cebulą). Inspiracje Katie znajduje także w innych krajach: książka eklektycznie łączy jagnięce kotlety w indyjskich przyprawach i wołowinę Wellington, chilli i kuskus, naleśniki i focaccię. Niektóre dania są proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu (jak spaghetti z migdałowym pesto, sałatka z kaszy quinoa czy zupa dyniowo-jabłkowa), inne to skomplikowane projekty kulinarne (jak precle w czekoladzie z solą, pavlova z jabłkami i toffi, nadziewany i pieczony w całości kurczak czy przygotowywane od podstaw bajgle z łososiem).
“Weekend Katie” to pozycja pięknie wydana i uniwersalna: z pewnością każdy znajdzie w niej przynajmniej kilka przepisów, które zechce wypróbować. Ta różnorodność może być uznana za wadę: książka nie ma konkretnego charakteru, trudno dzięki niej poznać charakter autorki, wydaje się skierowana do każdego, ale do nikogo konkretnie. Nie zmienia to faktu, że piękne fotografie i przynajmniej część kulinarnych propozycji Katie Quinn Davis (moi faworyci to, obok wspomnianych preclów i pavlovy, także tacos z rybą, czarną quinoa i salsą kukurydzianą i rosti z kaczymi jajami i majonezem z anchois) zasługują na uwagę, a dzięki swojej uniwersalności i urodzie książka znakomicie nadaje się na prezent.
Katie Quinn Davis,Weekend Katie, Buchmann, 2015.