Zioła dla smaku, zdrowia i urody

Książki Kulinarne

Zioła dla smaku, zdrowia i urody

Fot. Materiały promocyjne

Zbawienne działanie ziół znane jest od tysiącleci, jednak ich rozpoznawanie i zbieranie może być problematyczne. Małgorzata Kaczmarska, autorka książki “Zioła dla smaku, zdrowia i urody”, opisuje swoją wieloletnią podróż po świecie ziół, z których wyczarować można nie tylko smaczne potrawy, oleje, napary, nalewki, ale i z ich pomocą wyleczyć choroby i zadbać o naszą urodę.

Małgorzata Kaczmarska od zawsze interesowała się ziołami. Przez wiele lat skupiona na karierze zawodowej i wychowaniu dzieci, wreszcie zdecydowała się poświęcić swojej pasji. Zakup gospodarstwa rolnego w Beskidzie Wyspowym umożliwił jej zagłębianie się w poszukiwanie ziół, próby ich nazwania, zakwalifikowania i wykorzystania w sposób, który pozytywnie wpływa na nasz organizm, ciało i psychikę.

We wstępie autorka opisuje momenty, w których poszukiwania nowych ziół były dla niej niczym odkrywanie skarbów. Poznawanie wyglądu, tekstury, unerwienia rośliny, a później jej smaku i zapachu to istota doceniania darów natury. Książka pomoże Wam powrócić do “korzeni”, silniej związać się z tym, co naturalne oraz odnaleźć się w świecie, z którym być może do tej pory nie mieliście zbyt dużo wspólnego.

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.