„Szabatowe przepisy” – mariaż tradycji z nowoczesnością
Chrupiąca chałka, kugel, czulent, cymes, strudel – kuchnia żydowska doczekała…
Chrupiąca chałka, kugel, czulent, cymes, strudel – kuchnia żydowska doczekała…
Kochani! Razem z Wydawnictwem Zwierciadło przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym zaprosiliśmy Was…
Poznaj prawdę o jedzeniu! Oto „MITY ŻYWIENIOWE” autorstwa dr Justyny Bylinowskiej, która obala i dementuje wszelkie plotki na temat żywienia. Sprawdź już dziś!
Zapraszamy do udziału w konkursie! Do wygrania aż 10 egzemplarzy książki „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”! Szczegóły oraz regulamin dostępne na portalu.
Poznaj tajemnice kryjące się w książce pt. KONOPNE GOTOWANIE! Czyli publikację pełną naukowej wiedzy, doświadczenia i dobrego smaku. Pędź po swój egzemplarz już dziś!
Kochasz nabiał, ale z jakiegoś powodu nie możesz go jeść? Sprawdź najświeższą publikację Olgi Smile pt. „ROŚLINNY NABIAŁ”! Recenzja już dostępna na portalu.
Sprawdź, jakie sekrety kryje w sobie NOTES KULINARNY rodu Winnych! Recenzja już dostępna na naszym portalu!
Poznaj świat jedzenia, które nie tylko smakuje, ale i dba o nasze dobre samopoczucie! To czas na ZDROWE ZIELONE PROTEINY! Recenzja już dostępna na portalu!
A co, gdyby zaangażować całą rodzinę w przygotowanie dzisiejszego obiadu? „ZDROWA KUCHNIA RODZINNA” pokaże Wam jak to zrobić bezboleśnie!
Dieta ketogeniczna to system odżywiania, który zyskuje coraz większą popularność. Skupiamy się…
Eliza Mórawska – Kmita powraca z uwielbianą, odświeżoną i całkowicie ujmującą publikacją pt. „SŁODKIE”. Co szczególnie nas w niej urzekło? Sprawdźcie już dziś!
Chleb na zakwasie czy drożdżowy? Pozwólcie sobie pomóc! Oto najświeższa książka od White Plate, czyli „CHLEB I OKRUSZKI”! Po prostu musicie ją mieć!
Magiczna, historyczno – kulinarna podróż, w którą zabiera nas Tessa Capponi – Borawska. MOJA KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ to lektura obowiązkowa!
Poznaj przepis na luksus bezstresowego gotowania w zaciszu własnej kuchni. Inspiruj się dzięki „NA ZDROWIE” – książce kulinarnej autorki bloga White Plate.
Sprawdź, co oferuje nam T. Finney w książce pt. „TEN W KTÓRYM SĄ WSZYSTKIE PRZEPISY”. Gratka dla fanów serialu „Przyjaciele” to coś, co pokochacie!
Zdrowe desery? TAK! Poznaj 50 pomysłów na „WEGE SŁODKOŚCI” i daj się zaczarować tajnikom kuchni całkowicie pozbawionej produktów odzwierzęcych!
Poznaj najświeższą propozycję od Weganona! „ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA” to istna encyklopedia wiedzy i smaku. Po prostu musisz ją mieć!
Marta Dymek nie zwalnia tempa i zachwyca nową książką pt. „JADŁONOMIA PO POLSKU”. Sprawdź, co nas w niej urzekło i zdobądź swój egzemplarz już dziś!
Magiczna, mistyczno – kulinarna encyklopedia według Lary Gessler! Sprawdź „ORZECHY I PESTKI” i odkryj kosmos usłany bakaliami!
Czas na wywrócenie klasycznego grilla do góry nogami! „OGNIEM I DYMEM” pokazuje jak łatwo i bezboleśnie pokochać warzywa na nowo!
Sprawdź, co kryje w sobie najpopularniejsza w tym roku „DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” autorstwa Fani Lewando i rozpocznij swoją roślinną przygodę!
„Dziewczyny z wypiekami” czyli Agata Stankiewicz, prowadząca popularny kanał Sugarlady i Małgorzata…
Jamie Oliver idzie z duchem czasu i w książce „Wege” bierze na warsztat kuchnię…
Henry Firth i Ian Theasby, twórcy BOSH.TV, jednego z najpopularniejszych kanałów kulinarnych…
Z ciekawością sięgnęłam po nową książkę Jamiego Olivera. Uwielbiam go, ale pomyślałam –…
Jamiego Olivera nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla jednych jest jedynie kuchennym…
Kuchnia bliskiego wschodu nieprzyzwoicie pachnie przyprawami, a „Persiana” Sabriny Ghayour to prawdziwy…
Zbawienne działanie ziół znane jest od tysiącleci, jednak ich rozpoznawanie i zbieranie…
Zdrowe jelita to najprostsza droga do szczęścia. Brzmi dziwacznie? Lina Nertby Aurell i Mia Clase udowadniają, że to sama prawda. Na co dzień promują dietę przeciwzapalną na swoim blogu, od niedawna na rynku jest też ich książka „Food Pharmacy”. To pozycja obowiązkowa.
Nie od dziś wiemy, jak bardzo to co jemy wpływa na nasz organizm. Najlepszej jakości produkty sprawiają, że mamy budzimy swoim ciele ogromną energię i życiowe siły. Mowa tu o warzywach, które zawierają najwięcej składników odżywczych i pełnie smaków właśnie wtedy, gdy są w sezonie. I to one są bohaterami najnowszej książki Dominiki Wójciak.
Jesteście weganami lub chcielibyście zagłębić się w tajniki diety roślinnej? Przed Wami recenzja książki autora popularnego bloga erVegan.com, Eryka Wałkowicza. Nie zastanawiajcie się – szybko zaopatrzcie się w „Kuchnię roślinną dla każdego”! Dlaczego? Sprawdźcie sami.
Jesteście głodni ciekawostek serialu „Na noże”? I w kuchni i od kuchni, warto zapoznać się z serialem i książką kulinarną o tym samym tytule. Oto recenzja!
Robert Sowa, znany mistrz kulinarny, zawarł ponad 120 swoich najlepszych…
Beata Pawlikowska, znana niemal wszystkim podróżniczka, dziennikarka i pisarka, postanowiła zebrać…
Czy owoc może być motywem zbrodni? Tom Hillenbrand w swojej pierwszej powieści „Diabelski Owoc” opiera akcję na kulinarnym wątku kryminalnym i wartko prowadzi akcję powieści, nie pozwalając czytelnikowi ani na chwilę odetchnąć.
Bliski Wschód kojarzy nam się z gorącym, upalnym wręcz powietrzem i przyprawami, o których ciężko zapomnieć. A gdyby tak zmiksować tamtejsze aromaty z gotowaniem, które znamy i praktykujemy na co dzień? Odpowiedzią na ten kulinarno-kulturalny melanż jest wyjątkowa książka kulinarna Sabriny Ghayour „Sirocco”.
Kamila Szczawińska – mama dwójki dzieci, modelka chodząca po wybiegach najlepszych projektantów i psychodietetyk postanowiła zaprosić nas do swojej kuchni i pokazać, że zdrowie i świetne samopoczucie pochodzi z kuchni i produktów, które podajemy całej rodzinie.
Poprawa naszego zdrowia, wyglądu i samopoczucia niekiedy wydaje się nam nierealna….
Do książek określanych mianem kulinarnych kryminałów podchodziliśmy z rezerwą. Połączenie zagadki kryminalnej…
„Gotuj sprytnie jak Jamie” to kolejna książka autorstwa Jamiego Olivera, w której tym razem kładzie nacisk na gotowanie nie tylko smaczne, ale też ekonomiczne i tak, aby nie wyrzucać resztek.
Wegetarianizm przestał już szokować. Praktykowany już w II wieku p.n.e., jest dietą wielu z nas. Niektórzy z nas rezygnują z mięsa z powodów etycznych, inni zaś uważają, że jest niezdrowe. Dzięki dużej popularności wegetarianizmu, mamy okazję zajrzeć do wielu książek smakowicie prezentujących tą dietę. W „Zielonym garnku” znajdziemy aż 600 bezmięsnych przepisów prosto z Włoch!
„Słodki Zielnik Lary” to książkowy debiut Lary Gessler, w którym pokazuje nowe zastosowanie dla dobrze znanych nam już ziół.
Dana Shultz, autorka bloga poświęconego nieskomplikowanej kuchni wegańskiej, przekonuje nas w swojej książce, że gotowanie może być bardzo proste.
Cała książka zawiera przepisy mamy i córki oraz ukazuje, niekiedy bardzo szczegółowy, obraz rodziny Mellerów. W rozumieniu dosłownym i przenośnym.
My New Roots to książka kulinarna i blog pod tym samym tytułem. Ich…
Daria Ładocha prowadząca dwa blogi kulinarne i cykl o zdrowym gotowaniu w DDTN, sama jest zajętą kobietą, dlatego śmiało sięgnijcie po jej najnowszą książkę, bowiem ona wie najlepiej jak ugotować coś szybko i zdrowo!
Mariola Bojarska-Ferenc, dziennikarka i trenerka fitness, od wielu lat promująca zdrowy styl…
Zasłużona polska aktorka Maria Pakulnis oraz kucharz z powołania Janusz Mizera zabierają…
Książka kucharska napisana przez szesnastolatka? Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, nie zamierza…
Ewa Malika Szyc – Juchnowska, nazywana królową smaku, zabiera nas…
Zerwij roślinę. Jakąkolwiek. Może być Ci znana albo taka, której nigdy nie widziałeś….
Co jedzono podczas okupacji i jak wyglądał dostęp do pożywienia? Te i inne historyczne ciekawostki kulinarne znajdziecie w książce „Kuchnia czasów okupacji”.
Rocco DiSpirito, słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia, po niskokalorycznych…
8 listopada zapraszamy do kawiarni Kubek i Ołówek na spotkanie autorskie z Alicją Rokicką, autorką książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. Mały poczęstunek podkreśli wegański charakter wydarzenia.
Ostatnimi czasy wiele słyszymy o zbawiennych właściwościach oleju kokosowego. Sama jestem wielką fanką tego produktu, w domu posiadam dwa słoiczki (jeden w kuchni, kolejny w łazience). Jednak olej nie jest jedyny cudem, który można wydobyć z tej niezwykłej rośliny.
Włochy to kraj słynący z pysznej, prostej, opierającej się na świeżych produktach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tam zjemy najlepszy makaron, pizzę z rozpływającym się w ustach ciastem i oczywiście lody, których smaki latami śnią się po nocach.
Są dwie rzeczy najważniejsze w życiu i oczywiście w kuchni są to miłość i pasja. W kuchni właśnie dzięki tym dwóm cechom jesteśmy w stanie wyczarować pyszne dania, które zachwycają prostotą i smakiem.
,,Pysznie dla rodziny i przyjaciół” to książka, która jak zaznacza autorka powstała z pasji gotowania dla innych. Ciepło rodzinne i otoczenie najbliższych zachęca do wspólnego biesiadowania i spędzanie czasu, bo nic tak nie łączy jak wspólne jedzenie.
Co to jest gluten i co właściwie można jeść będąc na diecie bezglutenowej? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w książce ,,Pysznie bez glutenu”!
Dominika Wójciak w swojej książce ,,Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” udowadnia, że jedzenie warzyw w towarzystwie roślin strączkowych i pełnoziarnistych kasz wcale nie jest nudne, a wręcz pobudza nasze zmysły do szukania niezwykłych połączeń smakowych.
Mogłoby się wydawać, że jedzenie kwiatów to najnowsze trendy w jedzeniu, ale tak naprawdę kwiaty w naszej diecie obecne są od ponad tysiąca lat.
Coraz częściej słyszymy o zaletach diety bezglutenowej, nawet poza kręgiem alergików. To już nie jest dieta owiana tajemnicą, tylko świadomy wybór tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie. Eliminacja tego kontrowersyjnego składnika jest coraz częściej podejmowaną decyzją. Co więcej, dieta bezglutenowa nie jest problematyczna – potrzeba trochę chęci i odpowiednia książka kulinarna, np. „Moja kuchnia bez glutenu”.
,,Moja kuchnia wege” to nie tylko przepisy pełnych smaku i aromatu wegetariańskich dań, ale również krótki przewodnik dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią bezmięsną.
Co wy na to, aby poranną kawę zamienić na szklankę świeżo wyciskanego soku? Terapia sokowa to świetny sposób na oczyszczenie organizmu, polepszenie kondycji skóry oraz dobry pomysł na rozbudzenie zmęczonego organizmu.
Kochani! Nadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu, w którym nagrodą są 4 egzemplarze książki Make Cooking…
,,Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy” to książka, która zabierze Was w podróż po słonecznej Toskanii, pachnącej świeżym chlebem, pomidorami z oliwą, a także chrupiącymi, morelowymi cantuccini. Od razu będziecie mieli ochotę pobiec do kuchni!
Cukrzyca co to jest i jakie są przyczyny zachorowań na jedną z najbardziej popularnych chorób przewlekłych dzisiejszego świata? Czy dotyczy tylko osób w podeszłym wieku, czy występuje również u osób młodych? W książce ,,Przepisy dla diabetyków. Pełnia przyjemności i kontrola cukru we krwi” znajdziecie odpowiedzi na powyższe pytania oraz mnóstwo przepisów dla diabetyków, które pozwolą rozkoszować się smakiem i najeść do syta.
Chcielibyście się dowiedzieć czym należy się kierować przy wyborze jabłek, pomidorów lub brzoskwiń? Jak najlepiej jeść marchewkę, aby wydobyć z niej to co jest najzdrowsze? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie z książce ,,Dzika strona jedzenia”.
Wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożona wyginięciem ze względu na nadmierny połów. Co 20 minut z wielkich akwenów wodnych znika jeden gatunek. To właśnie od nas zależy ich różnorodność w morzach i oceanach, dlatego więc musimy je chronić poprzez nasze mądre wybory w kuchni.
Wreszcie nadchodzi kolejny okres świetności kasz! Mimo iż wyparliśmy nasze cudowne kasze z codziennej diety to na szczęście ponownie wracają na nasze stoły. Ponownie zaczęliśmy je doceniać nie tylko za różnorodny smak, ale także za walory zdrowotne i odżywcze!
Każda z nas marzy o idealnej sylwetce, wyrzeźbionym ciele. Chcemy być doskonałe. Przechodzimy na dietę, jesteśmy wytrwałe przez trzy pierwsze dni, a później często ulegamy pokusom. Jak zatem wytrwać na diecie i czy istnieje dieta idealna?
Każdy włoski region charakteryzuje się swoimi tradycyjnymi przysmakami. W Neapolu zjemy najlepszą włoską pizzę, zaś w Bolonii koniecznie musimy spróbować potraw w sosem bolognese. A co się jada w Toskanii?
Książka ,,Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” autorki popularnego bloga to zbiór doskonałych, sezonowych przepisów i autorskich, fantastycznych zdjęć, które pobudzają nasze zmysły i wyostrzają smak!
Zrezygnowaliście niedawno z jedzenia mięsa i szukacie inspiracji do prostych i pysznych wegetariańskich przepisów? Jeśli tak to powinniście zaopatrzyć w książkę ,,WEGETARIAŃSKA SZKOŁA GOTOWANIA KROK PO KROKU”.
Pomysł na książkę Doroty Dardzińskiej, autorki bloga Widelcem i nożem, był genialny w swojej prostocie. W wielu rodzinach kucharki – choćby nieświadomie i często przyjaźnie – rywalizują ze sobą. Czy lepsze są tradycyjne, „mamine” receptury, czy może nowoczesne, awangardowe pomysły? „Kuchnia domowa czyli synowa kontra teściowa” to książka, która konfrontuje dwa podejścia do kuchni. Czy z sukcesem?
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wygląda życie w restauracji z punktu widzenia kelnerów, barmanów i kucharzy to GASTROBANDA jest lekturą obowiązkową!
Czy wiecie co oznacza słowo ,,retro” pochodzące z języka łacińskiego? ,,Retro” to synonim słowa staromodny, ponadczasowy. Co więc znaczą ,,Retrowarzywa”?
Co się stanie kiedy amerykański kucharz postanowi wyjechać do Paryża, zabierając ze sobą jedynie laptopa, patelnię i kilka książek kulinarnych?
Smaki Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością.
Chyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti.
Jesteście ciekawi jak kształtowała się tradycyjna polska kuchnia od średniowiecza, aż do dnia dzisiejszego? Odpowiedź znajdziecie w Polish Culinary Paths.
Pierwsza książka autorki kulinarnego bloga zawierająca zdrowe, proste i piękne wegetariańskie przepisy. Książka jest prawdziwą ucztą smaków!
Do książki Szymona Kubickiego Facet i kuchnia podchodziłam z pewną taką nieśmiałością. Umówmy…
Czy warto skusić się na przepyszny i porywający romans z gotowaniem? Zdecydowanie!
Weganie zazwyczaj są bardzo świadomi tego, co kładą na talerz, interesują się kuchnią, sami dużo gotują, trudno ich więc oszukać i zrobić na nich wrażenie. Czy udało się to Nicole Just, autorce książki La Veganista?
Kiedy zaglądam do kolejnej książki kulinarnej, pierwszym pytaniem, które sobie zadaję,…
,,Ziarno” to kolejna książka zwyciężczyni Master Chefa Dominiki Wójciak. Tym razem autorka…
NAJLEPSZE PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY to przyjemny przewodnik po tym jak karmić swoich najbliższych, by mieli mnóstwo sił na spełnianie marzeń!
Chyba nie ma przyjemniejszej lektury z dawnych dziejów niż ta, która opowiada o zwykłej…
Kojące działanie ziół towarzyszy nam od dzieciństwa. Napar z rumianku czy kopru włoskiego…
Drodzy! Niedawno ogłosiliśmy KONKURS, w którym do wygrania były 3 egzemplarze „W mojej francuskiej…
Jedzenie w literaturze zwykle sprowadzane jest do paru sztampowych przykładów, takich jak proustowska magdalenka. Spójrzmy jednak prawdzie w oczy – to zdecydowanie nie załatwia sprawy, a tym bardziej nie wyczerpuje tematu. Bogusław Deptuła w książce „Literatura od kuchni” postanowił więc przybliżyć nam, co i jak jedzą literaccy bohaterowie.
Miło jest nam poinformować, że w kolejnym konkursie książkowym do wygrania są 3 egzemplarze „W mojej francuskiej kuchni” autorstwa Susan Herrmann Loomis!
Dawno, dawno temu, przed Kuchennymi koszmarami i Hell’s Kitchen, przed Masterchefem i całą epoką…
Kochani! Niedawno ogłosiliśmy KONKURS, w którym można było zdobyć 3 egzemplarze książki…
Zazwyczaj z dużą podejrzliwością podchodzę do książek o urokach Prowansji czy Toskanii, w których autorzy –…
Pierwszy raz zobaczyłam ją w czarno-białym programie telewizyjnym. Beztrosko wymachiwała nożem, tłumacząc widzom jak przyrządzić kurczaka. Kobieta, która nauczyła Amerykanów gotować i to gotować po francusku. Człowiek-legenda, Julia Child.
Kochani, Tym razem mamy do rozdania 3 egzemplarze książki „Szybko, smacznie,…
Kuchnia indyjska od dawna jest mi bliska – kiedy kilkanaście już…
„Szybko, Smacznie, Domowo” to książka Magdaleny Grzegorczyk, prowadzącej kanały Skutecznie.Tv oraz Gotuj.Skutecznie.Tv….
Kuchnia filmowa to książka powstała na bazie popularnego bloga Pauliny Wnuk From…
Osoby pamiętające czasy PRL wiedzą, że w poprzedniej epoce w zakładach pracy poniedziałki…
Wiem, co jem. Porady z programu Kasi Bosackiej i Aleksandry Misztal to książka…
Tydzień temu ogłosiliśmy KONKURS, w którym można zdobyć aż 5 egzemplarzy książki „Raw Food” autorstwa Janka Paszkowskiego. Dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić jego wynikami.
Gdyby nasi przodkowie sprzed paru pokoleń weszli dziś do najbliższego sklepu mięsnego…
Kochani czytelnicy, miło jest nam poinformować, że w kolejnym konkursie książkowym do wygrania…
Łukasz Łuczaj to jeden z najbardziej znanych botaników i ekologów w Polsce, profesor Uniwersytetu…
Sophie Dahl, urodzona w Londynie modelka i pisarka, z pewnością odniosła zawodowy sukces….
Są książki kulinarne, które chcą zmienić sposób odżywiania i styl życia…
Jeśli uważacie, że lody robi się ze śmietanki i jajek, że najlepszym obiadem jest…
Drodzy czytelnicy, Tym razem w naszym konkursie książkowym wygrać możecie znakomitą…
W szkole całkiem sporo uczymy się o starożytnej Grecji i Rzymie, ale historia Polski…
Moda na przynoszenie do pracy domowych lunchy w pudełkach jest godna pochwały: nie tylko pozwala…
Początek nowego roku to dla milionów ludzi na całym świecie okres, kiedy…
Pierwszym, co ogarnia czytelnika, sięgającego po książkę Mimi Thorisson Apetyt na Francję,…
Bardzo lubię zdrowe jedzenie. Lubię też różnego rodzaju kasze. Bardzo…
Yotam Ottolenghi jest dziś niemal niekwestionowanym królem wydawnictw kulinarnych. Podczas…
„ŚWIĄTECZNY KONKURS – KUCHNIA FRANCUSKA W WERSJI FIT” SERIA KSIĄŻKOWYCH KONKURSÓW…
Daria Ładocha to blogerka kulinarna, wielbicielka zdrowego – jak sama mówi,…
„Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Jasmine i Melissy Hemsley to publikacja przede wszystkim…
Laureatka Pulitzera za książkę „Gułag”, żona byłego ministra spraw zagranicznych i marszałka…
„What Katie Ate -Weekend Katie” to druga książka Australijki Katie Queen…
„Kuchnia średniowieczna” to fascynująca podróż po kuchni naszych przodków. Co znamienne, każdy z 125 przepisów można wykonać w domu.
Co wiecie o japońskich deserach? Jeśli mam być szczera, przed lekturą książki…
Alergików jest wśród nas coraz więcej. Uczulenia – także pokarmowe…
Detoks to ostatnio bardzo modne słowo: przestraszeni toksynami, tkwiącymi w przetworzonej żywności,…
Tradycje kulinarne Korei Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to fascynująca lektura dla wszystkich zainteresowanych tą…
Czym różni się porter od pilsa? Na to i inne pytania odpowiada Bartosz Senderek.
Nieodżałowana Hanna Szymanderska (1944-2014) była prawdziwą królową polskiej literatury kulinarnej. Pisała o…
Joseph Seeletso urodził się w Botswanie, doświadczenie zawodowe zdobywał w Londynie, od wielu…
Agnieszka i Marcin Kręgliccy to królowie współczesnego polskiego restauratorstwa. Przez ostatnich 25 lat zbudowali…
Nieczęsto zdarza się, by książka kucharska skłaniała do refleksji nie tylko nad przyjemnościami zmysłowymi, ale także…
Marcie Dymek udało się zrobić coś, o czym marzy wielu kulinarnych…