„Szabatowe przepisy” – mariaż tradycji z nowoczesnością

Chrupiąca chałka, kugel, czulent, cymes, strudel – kuchnia żydowska doczekała…

WYNIKI KONKURSU „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”

Kochani! Razem z Wydawnictwem Zwierciadło  przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym zaprosiliśmy Was…

„MITY ŻYWIENIOWE” – POZNAJ PRAWDĘ O JEDZENIU

Poznaj prawdę o jedzeniu! Oto „MITY ŻYWIENIOWE” autorstwa dr Justyny Bylinowskiej, która obala i dementuje wszelkie plotki na temat żywienia. Sprawdź już dziś!

KONKURS „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”

Zapraszamy do udziału w konkursie! Do wygrania aż 10 egzemplarzy książki „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”! Szczegóły oraz regulamin dostępne na portalu.

KONOPNE GOTOWANIE – z czym to się je?

Poznaj tajemnice kryjące się w książce pt. KONOPNE GOTOWANIE! Czyli publikację pełną naukowej wiedzy, doświadczenia i dobrego smaku. Pędź po swój egzemplarz już dziś!

ROŚLINNY NABIAŁ? To przyszłość!

Kochasz nabiał, ale z jakiegoś powodu nie możesz go jeść? Sprawdź najświeższą publikację Olgi Smile pt. „ROŚLINNY NABIAŁ”! Recenzja już dostępna na portalu.

STULECIE WINNYCH: notes kulinarny

Sprawdź, jakie sekrety kryje w sobie NOTES KULINARNY rodu Winnych! Recenzja już dostępna na naszym portalu!

ZDROWE ZIELONE PROTEINY czyli białko w diecie warzywnej

Poznaj świat jedzenia, które nie tylko smakuje, ale i dba o nasze dobre samopoczucie! To czas na ZDROWE ZIELONE PROTEINY! Recenzja już dostępna na portalu!

ZDROWA KUCHNIA RODZINNA

A co, gdyby zaangażować całą rodzinę w przygotowanie dzisiejszego obiadu? „ZDROWA KUCHNIA RODZINNA” pokaże Wam jak to zrobić bezboleśnie!

KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO

Dieta ketogeniczna to system odżywiania, który zyskuje coraz większą popularność. Skupiamy się…

„SŁODKIE” na nowo

Eliza Mórawska – Kmita powraca z uwielbianą, odświeżoną i całkowicie ujmującą publikacją pt. „SŁODKIE”. Co szczególnie nas w niej urzekło? Sprawdźcie już dziś!

CHLEB I OKRUSZKI, czyli wypieki bez strachu

Chleb na zakwasie czy drożdżowy? Pozwólcie sobie pomóc! Oto najświeższa książka od White Plate, czyli „CHLEB I OKRUSZKI”! Po prostu musicie ją mieć!

MOJA KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ, czyli Tessa Capponi – Borawska powraca!

Magiczna, historyczno – kulinarna podróż, w którą zabiera nas Tessa Capponi – Borawska. MOJA KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ to lektura obowiązkowa!

„NA ZDROWIE” Z WHITE PLATE

Poznaj przepis na luksus bezstresowego gotowania w zaciszu własnej kuchni. Inspiruj się dzięki „NA ZDROWIE” – książce kulinarnej autorki bloga White Plate.

TEN, W KTÓRYM SĄ WSZYSTKIE PRZEPISY

Sprawdź, co oferuje nam T. Finney w książce pt. „TEN W KTÓRYM SĄ WSZYSTKIE PRZEPISY”. Gratka dla fanów serialu „Przyjaciele” to coś, co pokochacie!

„WEGE SŁODKOŚCI” CZYLI ZDROWIE NA DESER

Zdrowe desery? TAK! Poznaj 50 pomysłów na „WEGE SŁODKOŚCI” i daj się zaczarować tajnikom kuchni całkowicie pozbawionej produktów odzwierzęcych!

„ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA” OD WEGANONA

Poznaj najświeższą propozycję od Weganona! „ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA” to istna encyklopedia wiedzy i smaku. Po prostu musisz ją mieć!

„JADŁONOMIA PO POLSKU”

Marta Dymek nie zwalnia tempa i zachwyca nową książką pt. „JADŁONOMIA PO POLSKU”. Sprawdź, co nas w niej urzekło i zdobądź swój egzemplarz już dziś!

„ORZECHY I PESTKI” WEDŁUG LARY

Magiczna, mistyczno – kulinarna encyklopedia według Lary Gessler! Sprawdź „ORZECHY I PESTKI” i odkryj kosmos usłany bakaliami!

„OGNIEM I DYMEM”, CZYLI SKANDYNAWSKIE GRILLOWANIE

Czas na wywrócenie klasycznego grilla do góry nogami! „OGNIEM I DYMEM” pokazuje jak łatwo i bezboleśnie pokochać warzywa na nowo!

CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI „DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA”

Sprawdź, co kryje w sobie najpopularniejsza w tym roku „DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” autorstwa Fani Lewando i rozpocznij swoją roślinną przygodę!

DZIEWCZYNY Z WYPIEKAMI

„Dziewczyny z wypiekami” czyli Agata Stankiewicz, prowadząca popularny kanał Sugarlady i Małgorzata…

JAMIE OLIVER WEGE

Jamie Oliver idzie z duchem czasu i w książce „Wege” bierze na warsztat kuchnię…

BOSH! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej

Henry Firth i Ian Theasby, twórcy BOSH.TV, jednego z najpopularniejszych kanałów kulinarnych…

JAMIE GOTUJE PO WŁOSKU

Z ciekawością sięgnęłam po nową książkę Jamiego Olivera. Uwielbiam go, ale pomyślałam –…

Jamie Oliver „5 składników”

Jamiego Olivera nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla jednych jest jedynie kuchennym…

PERSIANA-PRZEPISY INSPIROWANE KUCHNIĄ BLISKIEGO WSCHODU

Kuchnia bliskiego wschodu nieprzyzwoicie pachnie przyprawami, a „Persiana” Sabriny Ghayour to prawdziwy…

Zioła dla smaku, zdrowia i urody

Zbawienne działanie ziół znane jest od tysiącleci, jednak ich rozpoznawanie i zbieranie…

Food Pharmacy – jak uzdrowić swoje jelita i być szczęśliwym

Zdrowe jelita to najprostsza droga do szczęścia. Brzmi dziwacznie? Lina Nertby Aurell i Mia Clase udowadniają, że to sama prawda. Na co dzień promują dietę przeciwzapalną na swoim blogu, od niedawna na rynku jest też ich książka „Food Pharmacy”. To pozycja obowiązkowa.

Sezonowe warzywo – Roślinna uczta w najlepszym wydaniu

Nie od dziś wiemy, jak bardzo to co jemy wpływa na nasz organizm. Najlepszej jakości produkty sprawiają, że mamy budzimy swoim ciele ogromną energię i życiowe siły. Mowa tu o warzywach, które zawierają najwięcej składników odżywczych i pełnie smaków właśnie wtedy, gdy są w sezonie. I to one są bohaterami najnowszej książki Dominiki Wójciak.

Kuchnia roślinna dla każdego – Zdrowe odżywianie bez mięsa i bez ściemy

Jesteście weganami lub chcielibyście zagłębić się w tajniki diety roślinnej? Przed Wami recenzja książki autora popularnego bloga erVegan.com, Eryka Wałkowicza. Nie zastanawiajcie się – szybko zaopatrzcie się w „Kuchnię roślinną dla każdego”! Dlaczego? Sprawdźcie sami.

Na noże – kulinarne pomysły prosto z serialu

Jesteście głodni ciekawostek serialu „Na noże”? I w kuchni i od kuchni, warto zapoznać się z serialem i książką kulinarną o tym samym tytule. Oto recenzja!

Krok po kroku z Robertem Sową

Robert Sowa, znany mistrz kulinarny, zawarł ponad 120 swoich najlepszych…

„Kasza jaglana” zawsze i wszędzie!

Beata Pawlikowska, znana niemal wszystkim podróżniczka, dziennikarka i pisarka, postanowiła zebrać…

Diabelski Owoc, czyli jak owoc może być motywem zbrodni

Czy owoc może być motywem zbrodni? Tom Hillenbrand w swojej pierwszej powieści „Diabelski Owoc” opiera akcję na kulinarnym wątku kryminalnym i wartko prowadzi akcję powieści, nie pozwalając czytelnikowi ani na chwilę odetchnąć.

Sirocco – Sabrina Ghayour i smaki Bliskiego Wschodu

Bliski Wschód kojarzy nam się z gorącym, upalnym wręcz powietrzem i przyprawami, o których ciężko zapomnieć. A gdyby tak zmiksować tamtejsze aromaty z gotowaniem, które znamy i praktykujemy na co dzień? Odpowiedzią na ten kulinarno-kulturalny melanż jest wyjątkowa książka kulinarna Sabriny Ghayour „Sirocco”.

Kuchnia dla całej rodziny, czyli jak zdrowo dbać o najbliższych

Kamila Szczawińska – mama dwójki dzieci, modelka chodząca po wybiegach najlepszych projektantów i psychodietetyk postanowiła zaprosić nas do swojej kuchni i pokazać, że zdrowie i świetne samopoczucie pochodzi z kuchni i produktów, które podajemy całej rodzinie.

5 lat młodsza w 5 tygodni – rewolucja z Agnieszką Mielczarek

Poprawa naszego zdrowia, wyglądu i samopoczucia niekiedy wydaje się nam nierealna….

Dziecięce Menu dla Całej Rodziny – smacznie, prosto i zdrowo

Każda gospodyni, która opiekuje się gromadką dzieci wie, że trudno kiedy przygotować coś szybkiego, zdrowego i smacznego dla naszych pociech. Pomysły szybko potrafią się wyczerpać. W takim momencie warto sięgnąć po książkę kucharską przeznaczoną specjalnie dla Mam – „Dziecięce menu dla całej rodziny”.

Kucharz detektywem – „Czerwone złoto” Toma Hillenbranda

Do książek określanych mianem kulinarnych kryminałów podchodziliśmy z rezerwą. Połączenie zagadki kryminalnej…

Gotuj sprytnie jak Jamie

„Gotuj sprytnie jak Jamie” to kolejna książka autorstwa Jamiego Olivera, w której tym razem kładzie nacisk na gotowanie nie tylko smaczne, ale też ekonomiczne i tak, aby nie wyrzucać resztek.

Zielony garnek, czyli jak żyć zdrowo i smakowicie

Wegetarianizm przestał już szokować. Praktykowany już w II wieku p.n.e., jest dietą wielu z nas. Niektórzy z nas rezygnują z mięsa z powodów etycznych, inni zaś uważają, że jest niezdrowe. Dzięki dużej popularności wegetarianizmu, mamy okazję zajrzeć do wielu książek smakowicie prezentujących tą dietę. W „Zielonym garnku” znajdziemy aż 600 bezmięsnych przepisów prosto z Włoch!

Słodki Zielnik Lary

„Słodki Zielnik Lary” to książkowy debiut Lary Gessler, w którym pokazuje nowe zastosowanie dla dobrze znanych nam już ziół.

MINIMALIST BAKER – PROSTO, SMACZNIE, WEGAŃSKO

Dana Shultz, autorka bloga poświęconego nieskomplikowanej kuchni wegańskiej, przekonuje nas w swojej książce, że gotowanie może być bardzo proste.

W KUCHNI MAMY I CÓRKI

Cała książka zawiera przepisy mamy i córki oraz ukazuje, niekiedy bardzo szczegółowy, obraz rodziny Mellerów. W rozumieniu dosłownym i przenośnym.

My New Roots – inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku

My New Roots to książka kulinarna i blog pod tym samym tytułem. Ich…

KUCHNIA DLA ZAJĘTYCH KOBIET I MĘŻCZYZN

Daria Ładocha prowadząca dwa blogi kulinarne i cykl o zdrowym gotowaniu w DDTN, sama jest zajętą kobietą, dlatego śmiało sięgnijcie po jej najnowszą książkę, bowiem ona wie najlepiej jak ugotować coś szybko i zdrowo!

Życie ma smak – przewodnik po zdrowej kuchni

Mariola Bojarska-Ferenc, dziennikarka i trenerka fitness, od wielu lat promująca zdrowy styl…

SCENY KUCHENNE

Zasłużona polska aktorka Maria Pakulnis oraz kucharz z powołania Janusz Mizera zabierają…

Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki

Książka kucharska napisana przez szesnastolatka? Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, nie zamierza…

Przyprawy

Ewa Malika Szyc – Juchnowska, nazywana królową smaku, zabiera nas…

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących

Zerwij roślinę. Jakąkolwiek. Może być Ci znana albo taka, której nigdy nie widziałeś….

Kuchnia czasów okupacji

Co jedzono podczas okupacji i jak wyglądał dostęp do pożywienia? Te i inne historyczne ciekawostki kulinarne znajdziecie w książce „Kuchnia czasów okupacji”.

Dieta ujemnych kalorii – 5 kg mniej w 10 dni, a jesz, ile chcesz

Rocco DiSpirito, słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia, po niskokalorycznych…

8 LISTOPADA – PREMIERA KSIĄŻKI „WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA” – WARSZAWA

8 listopada zapraszamy do kawiarni Kubek i Ołówek na spotkanie autorskie z Alicją Rokicką, autorką książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. Mały poczęstunek podkreśli wegański charakter wydarzenia.

Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska.

Ostatnimi czasy wiele słyszymy o zbawiennych właściwościach oleju kokosowego. Sama jestem wielką fanką tego produktu, w domu posiadam dwa słoiczki (jeden w kuchni, kolejny w łazience). Jednak olej nie jest jedyny cudem, który można wydobyć z tej niezwykłej rośliny.

Makaronowa przygoda prosto z Włoch

Włochy to kraj słynący z pysznej, prostej, opierającej się na świeżych produktach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tam zjemy najlepszy makaron, pizzę z rozpływającym się w ustach ciastem i oczywiście lody, których smaki latami śnią się po nocach.

,,White plate. Słodkie” – recenzja

Są dwie rzeczy najważniejsze w życiu i oczywiście w kuchni są to miłość i pasja. W kuchni właśnie dzięki tym dwóm cechom jesteśmy w stanie wyczarować pyszne dania, które zachwycają prostotą i smakiem.

Kiszonki i Fermentacje – Baron sieje ferment!

Aleksander Baron, szef kuchni warszawskiej restauracji Solec 44, w książce „Kiszonki i fermentacje” przekonuje, że kisić można najróżniejsze produkty.

Gotowanie dla bliskich i przyjaciół

,,Pysznie dla rodziny i przyjaciół” to książka, która jak zaznacza autorka powstała z pasji gotowania dla innych. Ciepło rodzinne i otoczenie najbliższych zachęca do wspólnego biesiadowania i spędzanie czasu, bo nic tak nie łączy jak wspólne jedzenie.

Pyszna dieta bezglutenowa!

Co to jest gluten i co właściwie można jeść będąc na diecie bezglutenowej? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w książce ,,Pysznie bez glutenu”!

Warzywa w roli głównej

Dominika Wójciak w swojej książce ,,Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” udowadnia, że jedzenie warzyw w towarzystwie roślin strączkowych i pełnoziarnistych kasz wcale nie jest nudne, a wręcz pobudza nasze zmysły do szukania niezwykłych połączeń smakowych.

Kwiaty na talerzu

Mogłoby się wydawać, że jedzenie kwiatów to najnowsze trendy w jedzeniu, ale tak naprawdę kwiaty w naszej diecie obecne są od ponad tysiąca lat.

Moja kuchnia bez glutenu, czyli zalety bycia alergikiem

Coraz częściej słyszymy o zaletach diety bezglutenowej, nawet poza kręgiem alergików. To już nie jest dieta owiana tajemnicą, tylko świadomy wybór tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie. Eliminacja tego kontrowersyjnego składnika jest coraz częściej podejmowaną decyzją. Co więcej, dieta bezglutenowa nie jest problematyczna – potrzeba trochę chęci i odpowiednia książka kulinarna, np. „Moja kuchnia bez glutenu”.

Moja kuchnia wege- recenzja

,,Moja kuchnia wege” to nie tylko przepisy pełnych smaku i aromatu wegetariańskich dań, ale również krótki przewodnik dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią bezmięsną.

TERAPIA SOKOWA, CZAS NA JUICING

Co wy na to, aby poranną kawę zamienić na szklankę świeżo wyciskanego soku? Terapia sokowa to świetny sposób na oczyszczenie organizmu, polepszenie kondycji skóry oraz dobry pomysł na rozbudzenie zmęczonego organizmu.

Make cooking easier – wyniki konkursu!

Kochani! Nadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu, w którym nagrodą są 4 egzemplarze książki Make Cooking…

W podróży po zakątkach Toskanii

,,Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy” to książka, która zabierze Was w podróż po słonecznej Toskanii, pachnącej świeżym chlebem, pomidorami z oliwą, a także chrupiącymi, morelowymi cantuccini. Od razu będziecie mieli ochotę pobiec do kuchni!

Przepisy dla diabetyków, czyli dieta w leczeniu cukrzycy

Cukrzyca co to jest i jakie są przyczyny zachorowań na jedną z najbardziej popularnych chorób przewlekłych dzisiejszego świata? Czy dotyczy tylko osób w podeszłym wieku, czy występuje również u osób młodych? W książce ,,Przepisy dla diabetyków. Pełnia przyjemności i kontrola cukru we krwi” znajdziecie odpowiedzi na powyższe pytania oraz mnóstwo przepisów dla diabetyków, które pozwolą rozkoszować się smakiem i najeść do syta.

Dzika strona jedzenia – podróż po świecie warzyw i owoców

Chcielibyście się dowiedzieć czym należy się kierować przy wyborze jabłek, pomidorów lub brzoskwiń? Jak najlepiej jeść marchewkę, aby wydobyć z niej to co jest najzdrowsze? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie z książce ,,Dzika strona jedzenia”.

Ryby wybrane, czyli jak chronić nasze środowisko

Wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożona wyginięciem ze względu na nadmierny połów. Co 20 minut z wielkich akwenów wodnych znika jeden gatunek. To właśnie od nas zależy ich różnorodność w morzach i oceanach, dlatego więc musimy je chronić poprzez nasze mądre wybory w kuchni.

Kipi Kasza – recenzja

Wreszcie nadchodzi kolejny okres świetności kasz! Mimo iż wyparliśmy nasze cudowne kasze z codziennej diety to na szczęście ponownie wracają na nasze stoły. Ponownie zaczęliśmy je doceniać nie tylko za różnorodny smak, ale także za walory zdrowotne i odżywcze!

Czy dieta niskoglikemiczna jest skuteczna?

Każda z nas marzy o idealnej sylwetce, wyrzeźbionym ciele. Chcemy być doskonałe. Przechodzimy na dietę, jesteśmy wytrwałe przez trzy pierwsze dni, a później często ulegamy pokusom. Jak zatem wytrwać na diecie i czy istnieje dieta idealna?

Jak smakuje Toskania według Piotra Adamczewskiego?

Każdy włoski region charakteryzuje się swoimi tradycyjnymi przysmakami. W Neapolu zjemy najlepszą włoską pizzę, zaś w Bolonii koniecznie musimy spróbować potraw w sosem bolognese. A co się jada w Toskanii?

Make Cooking Easier – przepisy na cztery pory roku

Książka ,,Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” autorki popularnego bloga to zbiór doskonałych, sezonowych przepisów i autorskich, fantastycznych zdjęć, które pobudzają nasze zmysły i wyostrzają smak!

Wegetariańska kuchnia- krok po kroku

Zrezygnowaliście niedawno z jedzenia mięsa i szukacie inspiracji do prostych i pysznych wegetariańskich przepisów? Jeśli tak to powinniście zaopatrzyć w książkę ,,WEGETARIAŃSKA SZKOŁA GOTOWANIA KROK PO KROKU”.

RODZINNE PICHCENIE – SYNOWA KONTRA TEŚCIOWA

Pomysł na książkę Doroty Dardzińskiej, autorki bloga Widelcem i nożem, był genialny w swojej prostocie. W wielu rodzinach kucharki – choćby nieświadomie i często przyjaźnie – rywalizują ze sobą. Czy lepsze są tradycyjne, „mamine” receptury, czy może nowoczesne, awangardowe pomysły? „Kuchnia domowa czyli synowa kontra teściowa” to książka, która konfrontuje dwa podejścia do kuchni. Czy z sukcesem?

Gastrobanda, czyli jak wygląda życie w gastronomii

Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wygląda życie w restauracji z punktu widzenia kelnerów, barmanów i kucharzy to GASTROBANDA jest lekturą obowiązkową!

Retrowarzywa, czyli męskie spojrzenie na warzywa

Czy wiecie co oznacza słowo ,,retro” pochodzące z języka łacińskiego? ,,Retro” to synonim słowa staromodny, ponadczasowy. Co więc znaczą ,,Retrowarzywa”?

Paryskie sma(cz)ki – „Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści”

Co się stanie kiedy amerykański kucharz postanowi wyjechać do Paryża, zabierając ze sobą jedynie laptopa, patelnię i kilka książek kulinarnych?

SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI

Smaki Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością.

AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA

Chyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti.

Polish culinary paths, czyli jak smakuje Polska kuchnia

Jesteście ciekawi jak kształtowała się tradycyjna polska kuchnia od średniowiecza, aż do dnia dzisiejszego? Odpowiedź znajdziecie w Polish Culinary Paths.

Wielka uczta, czyli prawdziwa rozkosz dla zmysłów

Pierwsza książka autorki kulinarnego bloga zawierająca zdrowe, proste i piękne wegetariańskie przepisy. Książka jest prawdziwą ucztą smaków!

BEZ GLUTENU, ALE ZE SMAKIEM – FACET I KUCHNIA

Do książki Szymona Kubickiego Facet i kuchnia podchodziłam z pewną taką nieśmiałością. Umówmy…

NIEPRZELOTNY ROMANS Z GOTOWANIEM PATRYCJI CHMIEL

Czy warto skusić się na przepyszny i porywający romans z gotowaniem? Zdecydowanie!

ROŚLINNE SZCZĘŚCIE – LA VEGANISTA

Weganie zazwyczaj są bardzo świadomi tego, co kładą na talerz, interesują się kuchnią, sami dużo gotują, trudno ich więc oszukać i zrobić na nich wrażenie. Czy udało się to Nicole Just, autorce książki La Veganista?

NIE DA SIĘ PROŚCIEJ – DIETA AGATY

Kiedy zaglądam do kolejnej książki kulinarnej, pierwszym pytaniem, które sobie zadaję,…

DOOKOŁA ŚWIATA Z ANTHONYM BOURDAINEM

Niedawno Anthony Bourdain spotkał się na obiedzie z amerykańskim prezydentem Barackiem Obamą….

ZIARNO CZYLI 100 SPOSOBÓW NA NASIONA

,,Ziarno” to kolejna książka zwyciężczyni Master Chefa Dominiki Wójciak. Tym razem autorka…

NAJLEPSZE PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY- GRZEGORZ ŁAPANOWSKI, MAJA SOBCZAK

NAJLEPSZE PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY to przyjemny przewodnik po tym jak karmić swoich najbliższych, by mieli mnóstwo sił na spełnianie marzeń!

KUCHNIA DLA MAS – CO I JAK JADANO W DZWUDZIESTOLECIU MIEDZYWOJENNYM

Chyba nie ma przyjemniejszej lektury z dawnych dziejów niż ta, która opowiada o zwykłej…

POLSKIE ZIOŁA – LECZNICZE I UZDRAWIAJĄCE – GRAŻYNA WASILEWSKA

Kojące działanie ziół towarzyszy nam od dzieciństwa. Napar z rumianku czy kopru włoskiego…

„W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI” – WYNIKI KONKURSU!

Drodzy! Niedawno ogłosiliśmy KONKURS, w którym do wygrania były 3 egzemplarze „W mojej francuskiej…

NIE TYLKO MAGDALENKA – O LITERACKICH POSIŁKACH

Jedzenie w literaturze zwykle sprowadzane jest do paru sztampowych przykładów, takich jak proustowska magdalenka. Spójrzmy jednak prawdzie w oczy – to zdecydowanie nie załatwia sprawy, a tym bardziej nie wyczerpuje tematu. Bogusław Deptuła w książce „Literatura od kuchni” postanowił więc przybliżyć nam, co i jak jedzą literaccy bohaterowie.

KONKURS! WYGRAJ KSIĄŻKĘ „W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI”!

Miło jest nam poinformować, że w kolejnym konkursie książkowym do wygrania są 3 egzemplarze „W mojej francuskiej kuchni” autorstwa Susan Herrmann Loomis!

NIEBIAŃSKA KUCHNIA RAMSAYA – PASJA SMAKU

Dawno, dawno temu, przed Kuchennymi koszmarami i Hell’s Kitchen, przed Masterchefem i całą epoką…

„SZYBKO, SMACZNIE, DOMOWO” – WYNIKI KONKURSU

Kochani! Niedawno ogłosiliśmy KONKURS, w którym można było zdobyć  3 egzemplarze książki…

CUISINE, MON AMOUR – W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI

Zazwyczaj z dużą podejrzliwością podchodzę do książek o urokach Prowansji czy Toskanii, w których autorzy –…

FRANCUSKIE PRZYGODY JULII CHILD

Pierwszy raz zobaczyłam ją w czarno-białym programie telewizyjnym. Beztrosko wymachiwała nożem, tłumacząc widzom jak przyrządzić kurczaka. Kobieta, która nauczyła Amerykanów gotować i to gotować po francusku. Człowiek-legenda, Julia Child.

WYGRAJ KSIĄŻKĘ „SZYBKO, SMACZNIE, DOMOWO”!

Kochani, Tym razem mamy do rozdania 3 egzemplarze książki „Szybko, smacznie,…

NIE TYLKO CURRY – KUCHNIA INDYJSKA

Kuchnia indyjska od dawna jest mi bliska – kiedy kilkanaście już…

OSWOIĆ KUCHNIĘ Z MAGDALENĄ GRZEGORCZYK

„Szybko, Smacznie, Domowo” to książka Magdaleny Grzegorczyk, prowadzącej kanały Skutecznie.Tv oraz Gotuj.Skutecznie.Tv….

ZLIZYWANE Z EKRANU – KUCHNIA FILMOWA

Kuchnia filmowa to książka powstała na bazie popularnego bloga Pauliny Wnuk From…

BĄDŹ WEGE Z PAULEM – PONIEDZIAŁKI BEZ MIĘS

Osoby pamiętające czasy PRL wiedzą, że w poprzedniej epoce w zakładach pracy poniedziałki…

PROSTE PORADY DLA „ZWYKŁEGO CZŁOWIEKA” – WIEM, CO JEM

Wiem, co jem. Porady z programu Kasi Bosackiej i Aleksandry Misztal to książka…

RAW FOOD – WYNIKI KONKURSU!

Tydzień temu ogłosiliśmy KONKURS, w którym można zdobyć aż 5 egzemplarzy książki „Raw Food” autorstwa Janka Paszkowskiego. Dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić jego wynikami.

DOMOWE WĘDLINY W WERSJI SLOW

Gdyby nasi przodkowie sprzed paru pokoleń weszli dziś do najbliższego sklepu mięsnego…

UWAGA! ROZDAJEMY RAW FOOD!

Kochani czytelnicy, miło jest nam poinformować, że w kolejnym konkursie książkowym do wygrania…

ŚWIAT JEST OGRODEM – DZIKA KUCHNIA

Łukasz Łuczaj to jeden z najbardziej znanych botaników i ekologów w Polsce, profesor Uniwersytetu…

SUWAŁA, BARON I INNI – KONKURS ROZSTRZYGNIĘTY!

Drodzy czytelnicy, Tydzień temu ogłosiliśmy konkurs,  w którym do zdobycia była książka „Suwała, Baron…

UCHWYCIĆ PRZYTULNOŚĆ – APETYCZNA PANNA DAHL

Sophie Dahl, urodzona w Londynie modelka i pisarka, z pewnością odniosła zawodowy sukces….

SOLIDNE PODSTAWY – MOJE WYPIEKI. WIELKI POWRÓT

Są książki kulinarne, które chcą zmienić sposób odżywiania i styl życia…

SUROWO, KOLOROWO, LUKSUSOWO – RAW FOOD

Jeśli uważacie, że lody robi się ze śmietanki i jajek, że najlepszym obiadem jest…

UWAGA! KONKURS! – SUWAŁA, BARON I INNI

Drodzy czytelnicy, Tym razem w naszym konkursie książkowym wygrać możecie znakomitą…

PODRÓŻ W NAJDAWNIEJSZE CZASY – KUCHNIA SŁOWIAN

W szkole całkiem sporo uczymy się o starożytnej Grecji i Rzymie, ale historia Polski…

WSZYSTKO NA WYNOS – PYSZNE DO PUDEŁKA

Moda na przynoszenie do pracy domowych lunchy w pudełkach jest godna pochwały: nie tylko pozwala…

NOWOROCZNE POSTANOWIENIA! – SMAK SZCZĘŚCIA

Początek nowego roku to dla milionów ludzi na całym świecie okres, kiedy…

KREW, POT I SMAK – SUWAŁA, BARON I INNI

O jak dobrze. Przeglądanie najpopularniejszych pozycji kulinarnych ostatnich miesięcy z początku sprawia…

WITAJCIE W RAJU – APETYT NA FRANCJĘ

Pierwszym, co ogarnia czytelnika, sięgającego po książkę Mimi Thorisson Apetyt na Francję,…

WYMIESZAJ KASZĘ Z… – QMAM KASZE

Bardzo lubię zdrowe jedzenie. Lubię też różnego rodzaju kasze. Bardzo…

WARZYWNE KRÓLESTWO – OBFITOŚĆ

Yotam Ottolenghi jest dziś niemal niekwestionowanym królem wydawnictw kulinarnych. Podczas…

ROZDAJEMY ŚWIĄTECZNE PREZENTY

„ŚWIĄTECZNY KONKURS – KUCHNIA FRANCUSKA W WERSJI FIT” SERIA KSIĄŻKOWYCH KONKURSÓW…

KOKOS, CHILI, KAFFIR – W MOJEJ TAJSKIEJ KUCHNI

Daria Ładocha to blogerka kulinarna, wielbicielka zdrowego – jak sama mówi,…

SKARBY Z WEGETARIAŃSKIEJ KUCHNI – ZIELONO I ZDROWO

Autorzy książki Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska, Luise Vindahl i David…

SIŁA SIÓSTR HEMSLEY

„Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Jasmine i Melissy Hemsley to publikacja przede wszystkim…

PULITZER ZA PIEROGI – PRZEPISY Z MOJEGO OGRODU

Laureatka Pulitzera za książkę „Gułag”, żona byłego ministra spraw zagranicznych i marszałka…

WEEKENDOWA UCZTA KATIE

„What Katie Ate -Weekend Katie” to druga książka Australijki Katie Queen…

OPANUJ SWÓJ METABOLIZM – KSIĄŻKA KUCHARSKA

Opanuj swój metabolizm – Książka kucharska, czyli 125 sprawdzonych przepisów od Jillian Michaels

FASCYNUJĄCY ŚWIAT KUCHNI ŚREDNIOWIECZNEJ

„Kuchnia średniowieczna” to fascynująca podróż po kuchni naszych przodków. Co znamienne, każdy z 125 przepisów można wykonać w domu.

DESERY Z FASOLI I RYŻU – JAPOŃSKIE SŁODYCZE

Co wiecie o japońskich deserach? Jeśli mam być szczera, przed lekturą książki…

ALERGICY SĄ WŚRÓD NAS – MAMA ALERGIKA GOTUJE

Alergików jest wśród nas coraz więcej. Uczulenia – także pokarmowe…

HAPPY DETOKS – WALKA Z TOKSYNAMI TRWA

Detoks to ostatnio bardzo modne słowo: przestraszeni toksynami, tkwiącymi w przetworzonej żywności,…

TRADYCJE KULINARNE KOREI

Tradycje kulinarne Korei Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to fascynująca lektura dla wszystkich zainteresowanych tą…

PIWO – NAJLEPSZE PIWA Z POLSKICH SKLEPÓW

Czym różni się porter od pilsa? Na to i inne pytania odpowiada Bartosz Senderek.

Z ŁĄKI NA TALERZ – ZIOŁA PANI HANI

Nieodżałowana Hanna Szymanderska (1944-2014) była prawdziwą królową polskiej literatury kulinarnej. Pisała o…

Z ZIEMI BOTSWAŃSKIEJ DO POLSKI: PODRÓŻ Z JOSEPHEM SEELETSO

Joseph Seeletso urodził się w Botswanie, doświadczenie zawodowe zdobywał w Londynie, od wielu…

KRĘGLICCY: GOŚCI PRZYJMIJCIE PO KRÓLEWSKU

Agnieszka i Marcin Kręgliccy to królowie współczesnego polskiego restauratorstwa. Przez ostatnich 25 lat zbudowali…

OTTOLENGHI W PODRÓŻY DO JEROZOLIMY

Nieczęsto zdarza się, by książka kucharska skłaniała do refleksji nie tylko nad przyjemnościami zmysłowymi, ale także…

JADŁONOMIA, CZYLI JAK ROZKRĘCIĆ POZYTYWNĄ MODĘ

Marcie Dymek udało się zrobić coś, o czym marzy wielu kulinarnych…