Dlaczego patelnie granitowe są najlepsze?

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

Dlaczego patelnie granitowe są najlepsze?

Źródło: Prymus AGD

Każda gospodyni wie doskonale, jak ważnym elementem wyposażenia jej kuchni jest patelnia. Bez niej nie byłoby mowy o przygotowaniu nawet najbardziej podstawowego posiłku. Smażąc na patelni spędza też znaczną część swojego życia. Warto więc, by dobrać mogła do siebie taką patelnię, która nie tylko ułatwi, ale nawet uprzyjemni jej spędzony w kuchni czas. Taką patelnią jest bez wątpienia ta granitowa. W tym artykule przedstawimy na jakich płaszczyznach patelnie granitowe są bezdyskusyjnie najlepsze.

Wytrzymałość granitowych patelni?

Do przygotowania dobrego jedzenia – potrzebujemy również dobrej jakości akcesoriów. Warto więc stosować granitowe patelnie. Ich najważniejsze cechy to przede wszystkim wyjątkowa trwałość. Są więc w pełni odporne na wszelkie uszkodzenia: począwszy od tych mechanicznych, typu odpryski i zarysowania – kończąc na tych, które powstały w wyniku działania wysokich temperatur.

Patelnie granitowe, a dieta

Patelnie granitowe – dzięki swoim nieprzywierającym powłokom – pozwalają także na wysmażanie produktów z niewielką ilością tłuszczu. Czyni to z nich narzędzia niezwykle zdrowe. Ponadto nieprzywierające powłoki granitowych patelni umożliwiają im przygotowywanie posiłków dietetycznych. Warto także podkreślić, że patelnie granitowe w pełni zachowują wartości odżywcze przygotowywanych na nich pokarmów.

Jak więc widzimy – dzięki granitowym patelniom – możemy znacząco ograniczyć, lub zupełnie wyłączyć z naszej diety tłuszcz – na którym zazwyczaj zmuszeni jesteśmy smażyć na innych typach patelni. Naczynia te są więc pożądane przez osoby będące na diecie, lub po prostu takie, które chcą utrzymać prawidłową sylwetkę. Przygotowywane na nich dania zachowają także swoje właściwości zdrowotne oraz pełnię aromatu.

Patelnia Granitowa Topfann 20 Cm

Spód patelni granitowej. Żródło: Prymus AGD

Funkcjonalność patelni granitowych

Granitowe patelnie szybko się ponad to nagrzewają. Świetnie rozprowadzają i utrzymują ciepło – co warte podkreślenia – przez stosunkowo dłuższy czas, niż ich odpowiedniki. Dzięki temu potrawy przygotowywane w granitowych patelniach na długo zachowają ciepłotę.

W rezultacie przygotowane potrawy są równomiernie gorące i nieprzypalone. Jeśli zdecydujemy się na takie właśnie rozwiązanie – wybrać powinniśmy patelnię, która posiada solidną rączkę, która nie przewodzi ciepła. To ważny szczegół dzięki któremu nigdy się nie oparzymy.

Podsumowanie

Jeżeli już zdecydujemy się na patelnie granitową – to pozostawiając już wszystkie powyższe plusy – powinniśmy zwrócić uwagę także na jej wygląd. Estetyka jest szczególnie ważna w kuchni. Każdy bowiem wie, ze danie przygotowane w eleganckim naczyniu – znacznie lepiej smakuje. Eleganckie formy granitowych patelni prezentują takie marki jak TOPFANN, czy Gerlach. Warto więc wybrać taki sklep internetowy, który w swojej ofercie proponuje te właśnie marki. Dobrym przykładem sprawdzonego i docenionego sklepu internetowego jest natomiast Prymus AGD. Łączy on w sobie dobrą jakość i przystępne ceny.

 

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!