Choć kuchnia bezglutenowa była w trendach żywieniowych poprzedniego roku, wyrzucając z menu modnych restauracji produkty pszeniczne, wielu z „nawróconych” na tę dietę szybko z niej zrezygnowało, tłumacząc się trudnościami w znalezieniu odpowiednich zamienników czy uciążliwością zmiany. Dieta pozbawiona glutenu z pewnością jest wyzwaniem, ale dla wielu osób posiadających jego rzeczywistą nietolerancję staje się absolutną koniecznością. Dla amatorów zdrowego odżywiania i poszukiwaczy zdrowszej wersji przygotowywanych przez siebie potraw jest natomiast kopalnią inspiracji i wskazówek, jak urozmaicić przygotowywane posiłki.
Warsztaty poprowadzą Bogusław Tomczyk oraz Anna Lachowicz-Tomczyk, miłośnicy gotowania i dobrego jedzenia (bo od niego właśnie zaczyna się dobre życie – jak twierdzą). Na co dzień gotują dla swoich klientów oraz prowadzą pokazy i warsztaty kulinarne. Ich specjalności to kuchnia bezglutenowa, kuchnia indyjska oraz pieczywo na zakwasie.
Bogusław Tomczyk z wykształcenia jest informatykiem, jednak kuchnia to jego prawdziwa miłość. Od 2006 r. jest czynnie związany z gotowaniem, m.in. z Fundacją DarMa oraz projektach organizowanych z inicjatywy Instytutu Studiów Azjatyckich, gdzie koordynuje projekt „Kuchnie Azji”. Jest pasjonatem kuchni indyjskiej i włoskiej oraz smakoszem, który lubi eksperymentować i łamać przepisy, by wciąż odkrywać nowe smaki.
Anna Lachowicz-Tomczyk jest współzałożycielką i dyrektor Instytutu Studiów Azjatyckich. Z wykształcenia antropolożka i doktorantka Uniwersytetu Wrocławskiego, odpowiada m.in. za współorganizację cyklicznej wystawy Nieznane Oblicza Hinduizmu, która doczekała się już 8 edycji. Pasjonuje się podróżami, naturą, sztuką oraz dobrym jedzeniem.