KUCHNIA DLA MAS – CO I JAK JADANO W DZWUDZIESTOLECIU MIEDZYWOJENNYM

KUCHNIA DLA MAS – CO I JAK JADANO W DZWUDZIESTOLECIU MIEDZYWOJENNYM

Książki Kulinarne

KUCHNIA DLA MAS – CO I JAK JADANO W DZWUDZIESTOLECIU MIEDZYWOJENNYM

Fot. Materiały prasowe

Chyba nie ma przyjemniejszej lektury z dawnych dziejów niż ta, która opowiada o zwykłej codzienności. Zawsze bardzo ubolewałam nad tym, że na szkolnych lekcjach historii jest tak dużo faktów i dat, a tak niewiele prawdziwych, barwnych opowieści o doświadczeniach i codziennym, prawdziwym życiu poprzednich pokoleń. Apetyt na smaczki z przeszłych epok na szczęście zaspokajają inne źródła. Oczywiście każda taka indywidualna wycieczka wstecz wymaga wysiłku, uważności i pasji. Tym, którzy lubią gotowce polecam książkę Agnieszki Jeż „Kuchnia Dwudziestolecia. Co i jak jadano”.

Autorka przechadza się po dawnych ulicach polskich miast, zagląda do cukierni, kawiarni, sklepików i restauracji. Ze szczególną uwagą przygląda się przydomowym kuchniom i zapleczom, gdzie odbywa się powszednia gra pospolitych potraw z zasobnością portfela. Pierwsza, historyczna, część książki zawiera interesujący kontekst gospodarczy i kulturowy. Z soczystej narracji wyłania się wieloetniczny i ewoluujący obraz kuchni i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia międzywojennego.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska