KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO

Książki Kulinarne

KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO

Materiały Wydawnictwa

„KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO” to przepiśnik inspirowany przysmakami z każdego zakątka Ziemi. Znajdujemy tam uporządkowane według pochodzenia receptury, przemienione w taki sposób, aby spełniały warunki wysokotłuszczowego jadłospisu. Poczynając od kuchni francuskiej, poprzez przepisy rodem ze słonecznej Italii i Grecji, autorka przybliża smaki Morza Śródziemnego, by następnie gładko przenieść się nad basen Bałtyku. A gdy o nim mowa, nie mogło zabraknąć instrukcji przygotowania dań kuchni polskiej. Autorka poświęciła Polsce najobszerniejszą część publikacji, dzięki czemu czytelnik może delektować się znanymi, ulubionymi smakami, nie rezygnując z diety ketogenicznej.

Wszystkie rozdziały poprzedza bonus w postaci fragmentu „Garść informacji praktycznych”. Zawiera on informacje o proporcjach makroelementów, o zamiennikach mąki pszennej oraz cukru, a także o użytych przez Twórczynię jednostek miar i wag. Sprawia to, że książka może zainteresować nie tylko wprawionych i doświadczonych keto-żerców, ale także osoby, które dopiero będą rozpoczynać swoją przygodę z tym rodzajem diety. Autorka podkreśla, że we wszystkim warto zachować umiar, toteż zawarte w książce przepisy, jeżeli tego wymagają – zawierają śladowe ilości węglowodanów.

Ponadto, „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO” zostały spisane w sposób możliwy do modyfikacji. Już we wstępie książki dowiadujemy się, że zaproponowane receptury umożliwiają stosowanie zamienników lub niekiedy – rezygnację z poszczególnych produktów. Ewelina Podrez–Siama zachęca do kreatywności i odwagi w kuchni. Od siebie, dodaje również tabelę makroelementów zawartych w jednej porcji każdego posiłku.

Podróż przez stronice „Kuchni świata w wersji KETO” to przede wszystkim spora dawka smaków, które w mig przenoszą nasze zmysły we wspomnienia gorących wakacji i beztroskiego smakowania lokalnej kuchni. Oprócz wcześniej wspomnianych, europejskich smakołyków, znajdujemy również rozdział pt. „Potrawy z różnych zakątków świata”. A w nim wszystko, za czym tęsknimy lub jeszcze może nawet – nie znamy! Poznajemy przepis na tajskiego pad thai’a z krewetkami, izraelską szakszukę oraz prawdziwy, choć nieco podrasowany wiedeński sznycel.

Co jeszcze ma do zaoferowania kuchnia ketogeniczna? Na to pytanie z pewnością znajdziecie wiele odpowiedzi w książce Eweliny Podrez–Siamy pt. „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”!

 

E. Podrez – Siama, „KUCHNIE ŚWIATA W WERSJI KETO”, Wydawnictwo Zwierciadło

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.