Składniki na kulki mocy z masłem orzechowym:
- 2 szklanki gładkiego masła orzechowego
- 400 g cukru pudru
- 200 g masła
- 100 g krakersów
Ponadto:
- Cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
200 g masła roztapiamy i pozostawiamy do przestudzenia. Krakersy rozdrabniamy do konsystencji mokrego piasku, bardzo dokładnie, aby wszystkie większe kawałki zostały zgniecione. Możemy użyć do tego blendera kielichowego, bądź zapakować krakersy do plastikowego woreczka strunowego i za pomocą wałka do ciasta dać upust emocjom, uderzając w worek do momentu uzyskania pożądanego proszku krakersowego.
W dużej misie umieszczamy 2 szklanki masła orzechowego gładkiego (tzn. bez kawałków orzechów) oraz chłodne, rozpuszczone masło. Mieszamy mikserem do całkowitego połączenia. Następnie dorzucamy zmielone krakersy i łączymy za pomocą szpatułki. Na koniec dosypujemy 400 g cukru pudru i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Gdy masa stwardnieje, odmierzamy po dwie łyżeczki stołowe na każdą porcję i formujemy dłońmi kulki. Jeżeli kulki kleją nam się do rąk, możemy przy każdej formowanej sztuce oblać dłonie letnią wodą.
Wszystkie przygotowane kulki mocy z masłem orzechowym obtaczamy w cukrze pudrze i zajadamy ze smakiem. Nie bójcie się dokładek, w końcu chodzi o dodanie sobie siły!!!
Smacznego!
Kochasz masło orzechowe i szukasz przepisów, w których gra ono główną rolę? Na pewno spodoba Ci się ten przepis.