KURCZAK – TRYBOWANIE, PIECZENIE I GOTOWANIE

Trudne składniki, Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

KURCZAK – TRYBOWANIE, PIECZENIE I GOTOWANIE

Fot. Flickr/CC BY/jules

Drób to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj mięsa w Polsce. Statystyczny polak zjada go prawie 30 kilogramów rocznie. Wśród najchętniej konsumowanego nad Wisłą ptactwa prym wiodą kurczaki. Mimo, że jemy je tak często, nie zawsze wiemy jak się z nimi obchodzić.

Nie trudno kupić gotowe filety z kurczaka czy kurze piersi. Choć te, wytrybowane, oczyszczone i ładnie zapakowane kawałki są na pewno wygodne w użyciu, to zdecydowanie taniej jest kupić udka, czy całą tuszkę i rozprawić się z nią samemu. Nie wszędzie i nie zawsze przecież kurczak przyjeżdża do nas na styropianowych tackach, warto więc wiedzieć, co zrobić, jeśli będziemy musieli oddzielić mięso od kości.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Luzowanie kurczaka zacznij od położenia go na grzbiecie. Następnie przekrój skórę wookół szyi i pozbądź się fragmentu kręgosłupa szyjnego.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.