Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej, ziarnistej
- 150 g ryżu
- 1 cukinia
- 2 cebulki szalotki
- Sól
- Pieprz czarny, świeżo mielony
- 2 łyżki masła
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka mleka
- 3 ząbki czosnku
Ponadto:
- Folia aluminiowa
- Brytfanna/forma do pieczenia
Przygotowanie:
W dużej misie mieszamy ze sobą musztardę: Dijon oraz ziarnistą, jedną łyżkę mleka oraz oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Następnie, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi, posiekanymi dwiema gałązkami tymianku. Za pomocą trzepaczki mieszamy do całkowitego połączenia.
Gdy marynata jest gotowa, myjemy i oczyszczamy mięso z kurczaka, a następnie umieszczamy w misie z zalewą na minimum 4 godziny.
Zamarynowane piersi z kurczaka wyciągamy z misy, po ich uprzednim dokładnym obtoczeniu w marynacie. Umieszczamy na płacie folii aluminiowej i tworzymy z niej kopertę w taki sposób, aby podczas pieczenia folia nie przeciekła. Tak zawiniętego kurczaka umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 25 – 30 minut.
W międzyczasie myjemy cukinię i kroimy na plastry o grubości 5mm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Gdy zacznie robić się przeźroczysta, dodajemy krążki cukinii i smażymy do miękkości i zarumienienia. Potrwa to około 6 – 8 minut. Istotne, aby regularnie mieszać warzywa. Dzięki temu uzyskają apetyczny, złoty kolor z każdej strony.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wykładamy porcję na talerz i przykrywamy aromatyczną cukinią z cebulką. Na koniec wykładamy na talerz kurczaka w musztardzie Dijon, skrapiając go powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dekorujemy pozostałymi liśćmi świeżego tymianku.
Smacznego!
Szukacie propozycji na pyszne, niebanalne obiady? Bez wątpienia powinniście zajrzeć tutaj.