KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON

Obiad, Przepisy, Kolacja, Sezon na, Cukinia

KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON

KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON


Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej, ziarnistej
  • 150 g ryżu
  • 1 cukinia
  • 2 cebulki szalotki
  • Sól
  • Pieprz czarny, świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mleka
  • 3 ząbki czosnku

Ponadto:

  • Folia aluminiowa
  • Brytfanna/forma do pieczenia


Przygotowanie:

W dużej misie mieszamy ze sobą musztardę: Dijon oraz ziarnistą, jedną łyżkę mleka oraz oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Następnie, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi, posiekanymi dwiema gałązkami tymianku. Za pomocą trzepaczki mieszamy do całkowitego połączenia.

Gdy marynata jest gotowa, myjemy i oczyszczamy mięso z kurczaka, a następnie umieszczamy w misie z zalewą na minimum 4 godziny.

Zamarynowane piersi z kurczaka wyciągamy z misy, po ich uprzednim dokładnym obtoczeniu w marynacie. Umieszczamy na płacie folii aluminiowej i tworzymy z niej kopertę w taki sposób, aby podczas pieczenia folia nie przeciekła. Tak zawiniętego kurczaka umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 25 – 30 minut.

W międzyczasie myjemy cukinię i kroimy na plastry o grubości 5mm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Gdy zacznie robić się przeźroczysta, dodajemy krążki cukinii i smażymy do miękkości i zarumienienia. Potrwa to około 6 – 8 minut. Istotne, aby regularnie mieszać warzywa. Dzięki temu uzyskają apetyczny, złoty kolor z każdej strony.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wykładamy porcję na talerz i przykrywamy aromatyczną cukinią z cebulką. Na koniec wykładamy na talerz kurczaka w musztardzie Dijon, skrapiając go powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dekorujemy pozostałymi liśćmi świeżego tymianku.

Smacznego!

 

Szukacie propozycji na pyszne, niebanalne obiady? Bez wątpienia powinniście zajrzeć tutaj. 


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.