Składniki:
- 6-7 pałeczek kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1,5 cm startego korzenia świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie do marynaty)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę do kurczaka – do miseczki wlewamy sok z połowy limonki, sos sojowy, wrzucamy rozgniecioną i posiekaną łodyżkę trawy cytrynowej, imbir, kumin, kurkumę, łyżeczkę soli i rozgnieciony czosnek i dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i wrzucamy do marynaty. Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Zamarynowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem kokosowym i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). W połowie pieczenia przekręcamy nogi, żeby się przyrumieniły z drugiej strony. Podajemy obłożone plasterkami limonki i obficie posypane pieprzem, z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!