KURCZAK ZAPIEKANY W MLEKU KOKOSOWYM Z LIMONKĄ

Przepisy, Obiad

KURCZAK ZAPIEKANY W MLEKU KOKOSOWYM Z LIMONKĄ

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 6-7 pałeczek kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1,5 cm startego korzenia świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie do marynaty)
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę do kurczaka – do miseczki wlewamy sok z połowy limonki, sos sojowy, wrzucamy rozgniecioną i posiekaną łodyżkę trawy cytrynowej, imbir, kumin, kurkumę, łyżeczkę soli i rozgnieciony czosnek i dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i  wrzucamy do marynaty. Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Zamarynowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem kokosowym i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). W połowie pieczenia przekręcamy nogi, żeby się przyrumieniły z drugiej strony. Podajemy obłożone plasterkami limonki i obficie posypane pieprzem, z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek