KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM

Przepisy, Obiad, Kolacja, Sezon na, Sałatki, Wegetariańskie, Wegańskie, Kalafior

KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM

Fot. Cookmagazine

Danie pachnące jak z baśni 1001 nocy, a do tego bezglutenowe, wegańskie i najzdrowsze na świecie. KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM to prawdziwa feeria kolorów i aromatów.


Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki suszonych wiśni (ew. żurawiny)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • ziarenka z 1 niedużego granatu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki mielonego kminu, słodkiej papryki, cynamonu i soli


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior kroimy na spore kawałki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po tym czasie wyjmujemy kalafior i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do dużej miski. Do ciepłego jeszcze kalafiora dodajemy przyprawy, oliwę i sok z cytryny.
Natkę pietruszki kroimy drobno. Pistacje i orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Natkę, wiśnie (lub żurawinę) i orzechy dodajemy do kalafiora, posypujemy ziarenkami granatu.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.