Danie pachnące jak z baśni 1001 nocy, a do tego bezglutenowe, wegańskie i najzdrowsze na świecie. KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM to prawdziwa feeria kolorów i aromatów.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki suszonych wiśni (ew. żurawiny)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki obranych pistacji
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- ziarenka z 1 niedużego granatu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- po 1/4 łyżeczki mielonego kminu, słodkiej papryki, cynamonu i soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior kroimy na spore kawałki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po tym czasie wyjmujemy kalafior i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do dużej miski. Do ciepłego jeszcze kalafiora dodajemy przyprawy, oliwę i sok z cytryny.
Natkę pietruszki kroimy drobno. Pistacje i orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Natkę, wiśnie (lub żurawinę) i orzechy dodajemy do kalafiora, posypujemy ziarenkami granatu.
Smacznego!