“A Matter of Taste” dokumentuje dziesięć lat pracy twórczej Paula Liebrandta, wizjonera, perfekcjonisty i genialnego kucharza. Jego haute cuisine trudno porównywać do jakiejkolwiek innej.
Wynaleziona we Francji haute cuisine jest obecnie domeną większości najlepszych restauracji i kuchni hotelowych na całym świecie. Doskonałej jakości składniki, staranne przygotowanie potraw, unikalne kompozycje i wykwintny minimalizm na talerzu to podstawowe cechy „wysokiej kuchni”. Haute cuisine to również rodzaj artyzmu, który wymaga wyobraźni, poczucia stylu i wytężonej pracy nad własnym warsztatem kulinarnym.
Paul Liebrandt jako szef kuchni nowojorskiej restauracji Atlas w wieku 24 lat został najmłodszym kucharzem, któremu przyznano trzy gwiazdki od New York Timesa za, między innymi, węgorza z fiołkami i czekoladą. Młody i kreatywny szef kuchni szybko stał się znany ze swojej odważnej i ekscentrycznej kuchni. Jako typowa wschodząca gwiazda nowojorskiej huate cuisine, Paul skupił na sobie uwagę tutejszych wielbicieli i krytyków nowatorskiej sztuki kulinarnej.
Film przeprowadza widza przez dziesięcioletni proces pracy twórczej kontrowersyjnego, genialnego kucharza. To artysta należący do tych, którzy wyprzedzają swoją epokę. Droga do sukcesu w tej dziedzinie to długie godziny spędzone w kuchni i tytaniczny wysiłek w dążeniu do perfekcji w przygotowywaniu idealnie dopracowanych dań. Efekt? Corton – własna restauracja i swoboda twórcza.