LEKKIE SOSY JOGURTOWE – DO MIĘS, WARZYW, NA LATO

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

LEKKIE SOSY JOGURTOWE – DO MIĘS, WARZYW, NA LATO

Fot. Flickr/CC BY/jules

Na bazie lekkiego jogurtu przygotować możemy większość popularnych dipów i sosów – od tzatzików, przez sos czosnkowy, sos koperkowy na dipie serowym kończąc. Co ważne, w cale nie musimy być na diecie by docenić ich smak.

 Sos czosnkowy

Lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego możemy przygotować właśnie z dwóch składników. Będzie nam do tego potrzebny gęsty jogurt typu greckiego i dwa lub trzy wyciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Łączymy oba składniki i sos jest właściwie gotowy. By jednak nieco poprawić jego smak, proponuje wzbogacić go kopiatą łyżeczką majonezu, odrobiną soli i pieprzu. Stanowić on będzie doskonałą bazę dla dipu serowego.

 Biały dip serowy

Sosy na bazie sera są przeważnie bardzo tłuste i kaloryczne. Najczęściej do ich przyrządzenia używamy serów topionych lub rozpuszczonych serów żółtych. Dużo prościej jednak przygotować prosty dip serowy na bazie jedynie niewielkiej ilości fety (lub innego miękkiego sera o wyrazistym smaku). By przygotować dip serowy, miksujemy około 80 gram sera typu feta z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym. Na koniec, do całości dodać możemy łyżkę oliwy z oliwek dla poprawienia konsystencji i smaku sosu.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.