Składniki:
- 1 arbuz, średniej wielkości
- 1,2 l wody mineralnej (lub gazowanej)
- 5 limonek
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
Ponadto:
- Kostki lodu
- Blender
Przygotowanie:
Arbuza przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ do dużej miski. Warto wybrać takiego, który nie ma pestek. Jeżeli jednak mamy trudności z jego dostaniem, pozostaje nam manualne pozbawienie go pestek. Cztery limonki myjemy i wyparzamy, a następnie wyciskamy z nich sok, wprost do naczynia z arbuzem. Piąta limonka posłuży nam na koniec, do dekoracji szklanek.
W garnuszku zagotowujemy 200 ml wody i wsypujemy 200 g brązowego cukru. Cały czas mieszamy, w celu uzyskania gęstego syropu cukrowego. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ściągamy garnek z palnika i po chwilowym przestudzeniu – dodajemy 2 łyżki ulubionego miodu. Mieszamy za pomocą trzepaczki, studzimy w temperaturze pokojowej.
Miąższ i sok owocowy łączymy z syropem w jednym naczyniu i za pomocą blendera miksujemy ze sobą wszystkie składniki. W rezultacie powstanie arbuzowy sorbet, który musimy rozcieńczyć. Mus owocowy przelewamy do dzbanka, w którym docelowo ma znaleźć się nasza lemoniada.
Ostatnim etapem jest dolanie litra wody mineralnej oraz ochłodzenie napoju kostkami lodu.
Ostatnią limonkę kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy na krawędzi szklanek. Tak przygotowana lemoniada arbuzowo – limonkowa jest gotowa.
Smacznego!
Szukasz inspiracji na więcej arbuzowego orzeźwienia? Z pewnością spodoba Ci się ten przepis.