LEMONIADA ARBUZOWO – LIMONKOWA

Przepisy, Arbuz, Sezon na, Smoothie, Wegetariańskie, Wegańskie

LEMONIADA ARBUZOWO – LIMONKOWA

LEMONIADA ARBUZOWO LIMONKOWA


Składniki: 

  • 1 arbuz, średniej wielkości
  • 1,2 l wody mineralnej (lub gazowanej)
  • 5 limonek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu

Ponadto:

  • Kostki lodu
  • Blender


Przygotowanie:

Arbuza przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ do dużej miski. Warto wybrać takiego, który nie ma pestek.  Jeżeli jednak mamy trudności z jego dostaniem, pozostaje nam manualne pozbawienie go pestek. Cztery limonki myjemy i wyparzamy, a następnie wyciskamy z nich sok, wprost do naczynia z arbuzem. Piąta limonka posłuży nam na koniec, do dekoracji szklanek.

W garnuszku zagotowujemy 200 ml wody i wsypujemy 200 g brązowego cukru. Cały czas mieszamy, w celu uzyskania gęstego syropu cukrowego. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ściągamy garnek z palnika i po chwilowym przestudzeniu – dodajemy 2 łyżki ulubionego miodu. Mieszamy za pomocą trzepaczki, studzimy w temperaturze pokojowej.

Miąższ i sok owocowy łączymy z syropem w jednym naczyniu i za pomocą blendera miksujemy ze sobą wszystkie składniki. W rezultacie powstanie arbuzowy sorbet, który musimy rozcieńczyć. Mus owocowy przelewamy do dzbanka, w którym docelowo ma znaleźć się nasza lemoniada.

Ostatnim etapem jest dolanie litra wody mineralnej oraz ochłodzenie napoju kostkami lodu.

Ostatnią limonkę kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy na krawędzi szklanek. Tak przygotowana lemoniada arbuzowo – limonkowa jest gotowa.

Smacznego!

Szukasz inspiracji na więcej arbuzowego orzeźwienia? Z pewnością spodoba Ci się ten przepis.


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.