LISTOPAD 2015 – LIPIEC 2016 – FOOD STUDIES – SWPS WARSZAWA

Wydarzenia kulinarne

LISTOPAD 2015 – LIPIEC 2016 – FOOD STUDIES – SWPS WARSZAWA

fot. Materiały Prasowe

Rusza kolejny rok studiów podyplomowych Food studies na SWPS. Chętni muszą się spieszyć. Pierwsze zajęcia już listopadzie.

Po studiach z wina, whisky i technologii żywności przyszedł czas na gastronomię. Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie po raz kolejny uruchomiła rekrutację na kierunek Food Studies, czyli studia w całości poświęcone kuchni, kulinariom i jedzeniu. Nie jest to jednak szczególnie nietypowy kierunek kształcenia. Podobne funkcjonują już od lat na uniwersytetach całego świata, szkoląc kolejne pokolenia krytyków kulinarnych, szefów kuchni i wszystkich, którzy chcieliby związać swoja przyszłość zawodową z gastronomią.

Food studies – studia z gotowania?

Food studies to nie kurs gotowania, czy warsztaty kulinarne. Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z kulturą kulinarną, trendami we współczesnej gastronomii, a także, jak przeczytać można w opisie kierunku: „Przedstawienie dziedzictwa kulinarnego oraz produktów spożywczych jako środków wykorzystywanych w dyplomacji oraz turystyce”. Dwuletnie studia adresowane są przede wszystkim do miłośników kuchni, także tych, zainteresowanych gastronomią w biznesie, czy mediach.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.