8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice

Warsztaty kulinarne

8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice

Fot. Facebook/Pole do Popisu

Lokalny patriotyzm popłaca – szczególnie w kuchni, dlatego „Łobiod” w katowickim gastrostudio Pole do popisu jest szczególnym wydarzeniem na kulinarnej mapie Polski. Jesteś ze Śląska, masz tam ukochaną ciocię, a może po prostu lubisz próbować regionalnej Polskiej kuchni? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, te warsztaty są właśnie dla Ciebie.

Na miejscu znajdziecie oczywiście sprzęt, specjalistów i składniki, by wyczarować prawdziwy, niedzielny śląski obiad. I choć właściciele „Pola…” pochodzą z różnych okolic Śląska, to menu warsztatów nie było trudne do ustalenia. Uczestnicy przygotują rosół z makaronem na pierwsze danie, roladę, kluski i modro kapustę w głównej odsłonie oraz kompot i kołocz na deser. A wszystko to z tradycyjnych, rodzinnych przepisów. Cykl kuchni śląskiej, który inauguruje w „Polu do popisu” niedzielny łobiod to spełnienie marzeń właścicieli lokalu. Warto zacząć eksplorację tej bogatej kulinarnej tradycji od najklasyczniejszych potraw – na pewno będzie okazja, żeby pochwalić się przed rodziną i znajomymi nowo nabytymi umiejętnościami, a także rozpocząć ciekawą przygodę ze śląską kuchnią. Tym razem organizatorzy nie proponują eksperymentów, ale żelazne trzymanie się przepisów – choć wyczarowanie tradycyjnych smaków, pamiętanych z dzieciństwa, będzie pewnie wyczynem nie mniejszym niż najwymyślniejsze kulinarne improwizacje!

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.