11 września zajrzyjcie do Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie piekarze i cukiernicy z całego regionu będą obchodzić już XVIII Lubelskie Święto Chleba. Zapowiada się pyszna, tradycyjna i bardzo chrupiąca impreza.
Lubelskie Święto Chleba to nie lada gratka dla smakoszy dobrego polskiego pieczywa i wypieków cukierniczych. 11 września wraz z piekarzami i cukiernikami z całego regionu oraz różnych innych zakątków Polski możemy świętować i po bratersku dzielić się chlebem. Już od godziny 9:00 w Muzeum Wsi Lubelskiej będzie można zjeść śniadanie, którego podstawą będzie wyśmienity i znany na całym świecie polski chleb.
Należy wspomnieć, że świętu przyświeca, doskonała w swej prostocie i jednocześnie wysoka, zakorzeniona w tradycji chrześcijańskiej idea szacunku do chleba, który i w przenośni i dosłownie jest podstawowym elementem naszego życia. Święto jest też dobrym momentem by docenić prace piekarzy i cukierników, którzy stosując sprawdzone i tradycyjne receptury wytwarzania pieczywa są strażnikami jakości polskiego chleba.
Na gości odwiedzających stoiska podczas XVIII Lubelskiego Święta Pieczywa będą czekać smaczne produkty piekarnicze i cukiernicze o raz wiele regionalnych smakołyków – między innymi serów i wędlin bez polepszaczy. A sami przyznacie, że wśród różnorodności dań i produktów, pajda świeżutkiego chleba z chrupiącą skórką i z masłem pozostaje wciąż na prowadzeniu w rankingu polskich smaków. Oprócz tego podczas imprezy spróbujemy też bułek i bułeczek, chałek, cebularzy i świetnych wypieków cukierniczych, a wśród nich regionalnego przysmaku, jakim jest kozi róg – pyszne lubelskie ciasteczko.
11 września 2016, XVIII Lubelskie Święto Chleba, Muzeum Wsi Lubelskiej, ul. Warszawska 96, Lublin, w godzinach od 09:00 do 18:00.