MAKARON Z GROSZKIEM I BROKUŁAMI

Obiad, Przepisy, Sezon na, Wegetariańskie, Wegańskie, Brokuł

MAKARON Z GROSZKIEM I BROKUŁAMI

Fot. Cookmagazine

MAKARON Z GROSZKIEM I BROKUŁAMI to prawdziwie wiosenne danie. Często szukamy inspiracji na dania z młodymi warzywami, warto wtedy sięgnąć po najprostsze przepisy.



Składniki:

  • 400 makaronu penne
  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 brokuł
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy do lodowatej wody (nie straci koloru). Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek, groszek  i smażymy kilka minut. Mieszamy brokuły i groszek z ugotowanym gorącym makaronem, dodatkową porcją oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy pokruszoną fetą. Dekorujemy listami bazylii.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek