Choć są jednymi z najpopularniejszych owoców, najczęściej jemy je na surowo z dodatkiem cukru lub zakamuflowane w babeczkach i ciastach. Maliny doskonale nadają się jednak także do dań mięsnych, a odpowiednio użyte mogą być w wykorzystywane niemal w każdym posiłku.
Uprawa malin
Każdy zapalony działkowiec stawia sobie za punkt honoru posiadanie przynajmniej jednego krzewu z tymi owocami. I nic dziwnego, są proste w uprawie, niezwykle smaczne, a ponadto cieszą oko pięknymi kwiatami. Sadzimy je na żyznych glebach, o lekko kwaśnym pH, w nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru miejscach. Maliny sadzimy późną jesienią, a owoce dojrzewają latem, od lipca do sierpnia, kiedy to najlepiej komponują się z naszym letnim jadłospisem.
Śniadanie – omlet z malinami
Maliny uwielbiają słodkie smaki. Świetnie łączą się z naleśnikami i omletem. Ten ostatni wystarczy jedynie oprószyć cukrem pudrem i złożyć na pół, wkładając do środka świeżo zebrane owoce. By nadać kompozycji odrobinę słodyczy możemy polać całość sosem zrobionym z łyżki miodu, przetartych malin i kilku listków poszatkowanej mięty. Omlet dekorujemy dodatkowo świeżymi malinami. Takie danie, w formie podwieczorku, podać możemy, na przykład z kulką lodów waniliowych.