MARCHEW – NIE TYLKO DO ROSOŁU

Sezon na, Marchew

MARCHEW – NIE TYLKO DO ROSOŁU

fot: cookmagazine

Choć należy do jednych z najpopularniejszych warzyw, najczęściej dodajemy ją do rosołu lub bulionów, zapominając o jej licznych zastosowaniach. Tymczasem, marchewka to świetny składnik nie tylko dań obiadowych, ale nawet deserów.

Uprawa marchwi

Marchew, dziś kojarzona jedynie z pomarańczowymi korzeniami, występuje tak naprawdę w wielu barwach i kształtach. Warzywa mogą mieć kolor od białego po ciemnofioletowy. W uprawie ogrodowej nasiona marchwi wysiewa się wprost do gleby, w wietrznym miejscu. Roślina nie ma wielkich wymagań zarówno glebowych, jak i pokarmowych. Należy jednak chronić ją przed gwałtownymi spadkami temperatury, oraz regularnie podlewać. Najbardziej bogata w witaminę A pomarańczowa marchew może być zbierana przez kilka miesięcy w roku i przyda się nam w kuchni nie tylko przy przygotowywaniu bulionu.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.