MAROKAŃSKIE KLOPSIKI Z CYTRYNĄ I KARDAMONEM

Przepisy, Obiad, Kolacja, Nauka gotowania, Mięsa

MAROKAŃSKIE KLOPSIKI Z CYTRYNĄ I KARDAMONEM

MAROKAŃSKIE KLOPSIKI


Składniki na marokańskie klopsiki z cytryną i kardamonem:

  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 10 ziaren kardamonu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • Sól
  • Pieprz biały, mielony
  • 20 listków szałwii
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 6 listków mięty
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bułki tartej

Ponadto:

  • Moździerz
  • Czarny, mielony pieprz


Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dzięki tej mieszance, oliwa podniesie temperaturę smażenia, a masło nie spali się. Gdy cebula zacznie się szklić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie, dodajemy 15 posiekanych liści szałwii i smażymy przez około 3 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i pozostawiamy do ostudzenia.

Mięso mielone umieszczamy w misce, wbijamy dwa jajka, wsypujemy łyżkę bułki tartej oraz sypkie przyprawy. Nasiona kardamonu rozgniatamy w moździerzu na jak drobniejszy pył. Przesypujemy do miski z mięsem, a następnie umieszczamy w niej całą zawartość, wcześniej przygotowanej, patelni. Mięso mieszamy ręcznie, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Wyrabiamy przez kilka minut, aby masa mięsna zrobiła się pulchna, a w rezultacie – nasze pulpeciki kremowe i lekkie.

Klopsiki formujemy, odmierzając jedną kopiastą łyżeczkę mięsa. Tak przygotowane kule obsmażamy na pozostałym maśle i oliwie, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wszystkie klopsiki smażymy jednocześnie. Gdy tylko się zarumienią zalewamy je mleczkiem kokosowym. Do tego 1 przekrojona na wskroś łodyga trawy cytrynowej, sok i skórka z jednej, wyparzonej cytryny, a na koniec liście mięty oraz pozostałej szałwii.

Gotujemy przez około 10-15 minut, a następnie usuwamy trawę cytrynową i rozdzielamy klopsiki wraz z sosem na porcje.

Nasze marokańskie klopsiki są już gotowe! Możemy podawać je z ryżem lub kaszą. Na koniec, nie zapomnijcie pokroić cytryny w ósemki i pokropić potrawy jej sokiem!

Smacznego!

Lubicie cytrusowy dodatek do wytrwanych dań? Z pewnością spodoba Wam się ten wpis. 


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.