Składniki na marokańskie klopsiki z cytryną i kardamonem:
- 1kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 10 ziaren kardamonu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- 400ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- Sól
- Pieprz biały, mielony
- 20 listków szałwii
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 6 listków mięty
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka bułki tartej
Ponadto:
- Moździerz
- Czarny, mielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dzięki tej mieszance, oliwa podniesie temperaturę smażenia, a masło nie spali się. Gdy cebula zacznie się szklić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie, dodajemy 15 posiekanych liści szałwii i smażymy przez około 3 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i pozostawiamy do ostudzenia.
Mięso mielone umieszczamy w misce, wbijamy dwa jajka, wsypujemy łyżkę bułki tartej oraz sypkie przyprawy. Nasiona kardamonu rozgniatamy w moździerzu na jak drobniejszy pył. Przesypujemy do miski z mięsem, a następnie umieszczamy w niej całą zawartość, wcześniej przygotowanej, patelni. Mięso mieszamy ręcznie, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Wyrabiamy przez kilka minut, aby masa mięsna zrobiła się pulchna, a w rezultacie – nasze pulpeciki kremowe i lekkie.
Klopsiki formujemy, odmierzając jedną kopiastą łyżeczkę mięsa. Tak przygotowane kule obsmażamy na pozostałym maśle i oliwie, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wszystkie klopsiki smażymy jednocześnie. Gdy tylko się zarumienią zalewamy je mleczkiem kokosowym. Do tego 1 przekrojona na wskroś łodyga trawy cytrynowej, sok i skórka z jednej, wyparzonej cytryny, a na koniec liście mięty oraz pozostałej szałwii.
Gotujemy przez około 10-15 minut, a następnie usuwamy trawę cytrynową i rozdzielamy klopsiki wraz z sosem na porcje.
Nasze marokańskie klopsiki są już gotowe! Możemy podawać je z ryżem lub kaszą. Na koniec, nie zapomnijcie pokroić cytryny w ósemki i pokropić potrawy jej sokiem!
Smacznego!
Lubicie cytrusowy dodatek do wytrwanych dań? Z pewnością spodoba Wam się ten wpis.