Matcha – herbaciany symbol Japonii

Nauka gotowania

Matcha – herbaciany symbol Japonii

W Kraju Kwitnącej Wiśni zaparzanie i podawanie herbaty ma rangę narodowej sztuki. Nie ma nic wspólnego z europejską filiżanką herbaty na podwieczorek. Celebrowana jest przez mistrzów, których sława nie ustępuje znanym aktorom czy muzykom.

Ceremonia herbaty w Japonii może trwać nawet od kilku godzin. Nie skupia się na samej herbacie – podziwia się ogród, komentuje cenną ceramikę, a nawet recytuje poezje. Potem następuje sam proces zaparzania i degustacji herbaty matcha. W wersji dla turystów spektakl ten ograniczony jest do koło 40 minut, za to herbatę zwykle zaparza piękna Japonka w barwnym kimonie. Tak naprawdę wśród mistrzów chanoyou – bo tak się nazywa ceremonia herbaty po japońsku jest wielu mężczyzn. A jaką herbatę zaparza się w tak wyrafinowany sposób ? To jeden z najszlachetniejszych gatunków zielonej herbaty – matcha. Wystepuje się ona w postaci proszku i wyróżnia wyjątkowym aromatem i subtelnym smakiem.

Czy można kupić oryginalną herbatę matcha?

Półki sklepowe pełne są herbat, które mają w nazwie “japońska”. Niestety, dość rzadko am to związek z krajem pochodzenia produktu. Zazwyczaj pudełka z piękną gejszą i samurajem zawierają zwykłą, zieloną herbatę z krajów azjatyckich. Prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii. Moyamatcha.com to witryna wyspecjalizowana w herbatach japońskich najwyższej jakości pochodzących z ekologicznych upraw. Można zamówić tu herbatę matcha, a także akcesoria do jej zaparzania i serwowania w domowych warunkach. Sklep internetowy moyamatcha.com oferuje również efektowne zestawy prezentowe składające się z japońskiej herbaty i ceramiki. Oprócz standardowych opisów produktów można tu znaleźć interesujące artykuły na temat kultury uprawy, przyrządzania i podawania herbaty w Japonii.

Czy w domu można zaparzyć taką herbatę jak podczas chanoyu?

Może cała oprawa będzie trudna do odtworzenia, ale sam smak herbaty jak najbardziej, pod warunkiem, że przygotujemy ją zgodnie z zasadami. Najważniejsza to ta, że matcha nie może być zalana wrzątkiem. Optymalna temperatura zaparzania to około 70 stopni. Dla wydobycia pełni smaku herbatę matcha roztrzepuje się za pomocą specjalnego pędzelka – jeśli go nie mamy można zastosować w zastępstwie nawet zwykły spieniacz do mleka. Tak przyrządzona matcha nie ustępuje smakiem napojowi przyrządzonemu przez herbacianego mistrza. Jest aromatyczna, doskonała, a przy okazji zawiera wiele wyjątkowo cennych dla zdrowia składników. Japończycy twierdzą, że regularne spożywanie dobrej, zielonej herbaty to jeden z czynników wpływających na ich długowieczność i pogodę ducha.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!