MEDOVIK – TRADYCYJNE ROSYJSKIE CIASTO MIODOWE

Przepisy, Deser, Piekarnia, Boże Narodzenie

MEDOVIK – TRADYCYJNE ROSYJSKIE CIASTO MIODOWE

Fot. Cookmagazine

Rosyjski MEDOVIK to delikatne ciasto na bazie miodu. Tradycyjnie składa się z ośmiu warstw, przełożonych pysznym, lekkim kremem. I choć jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, smak ciasta wynagradza nam trud włożony w jego przygotowanie.



Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 spore jajka
  • 2 łyżki nieprzetworzonego miodu
  • 1,5 łyżeczki sody

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka
  • 200 g masła
  • 200 g kajmaku
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka nieprzetworzonego miodu
  • Dodatkowo kilka listków mięty do dekoracji



Przygotowanie:

Ciasto: Przygotowujemy dwa naczynia do kąpieli wodnej. Większe napełniamy wodą do 1/3 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Wstawiamy do niego mniejsze naczynie (nie powinno dotykać wrzącej wody), wkładamy do niego masło z cukrem i miodem i rozpuszczamy. Dodajemy po jednym jajku dość mocno ubijając masę, na końcu dodajemy sodę. Zdejmujemy naczynie znad wrzątku i używając miksera stopniowo dodajemy do masy mąkę. Ucieramy ciasto około dwóch minut.

Po tym czasie wykładamy masę na podsypany mąką blat, formujemy wałek i dzielimy go na osiem równych części. Siedem kawałków nakrywamy folią, z ósmego formujemy kulę i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek wielkości tortownicy. Tortownicą wycinamy z niego idealne koło, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku bardzo krótko – około 3-4 minut (czas i temperatura pieczenia zależna jest od rodzaju piekarnika). Placek powinien się tylko leciutko zezłocić.  Bardzo delikatnie zdejmujemy ciasto razem z papierem, nakładamy na blachę nowy papier i tak samo postępujemy z siedmioma pozostałymi kawałkami ciasta. Po upieczeniu ostatniego kawałka, wykładamy na blachę skrawki pozostałe po wycinaniu okręgów. Pieczemy na lekko złoty kolor.

Krem:  200 ml mleka mieszamy trzepaczką z jajkami i mąką ziemniaczaną. Drugą połowę mleka doprowadzamy do wrzenia i powoli dolewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy energicznie trzepaczką przez cały czas gotowania, żeby nie powstały grudy. Masa powinna się gotować około 2 minut. Zestawiamy ją z ognia i studzimy. Do ostudzonego budyniu wmiksowujemy stopniowo masło i kajmak. Gotowy krem wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Po schłodzeniu kremu składamy ciasto. Odkładamy 3-4 łyżki kremu do oddzielnej miseczki, a pozostałym smarujemy każdy krążek ciasta. Układamy je jeden na drugim. Wierzch ciasta i jego boki smarujemy odłożonym kremem. Upieczone skrawki ciasta kruszymy i obsypujemy okruchami wierzch ciasta.  Dekorujemy je listkami mięty.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek