METODY SMAŻENIA – WYBÓR MA ZNACZENIE

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

METODY SMAŻENIA – WYBÓR MA ZNACZENIE

fot. Cookmagazine

Właściwa metoda smażenia ma decydujące znaczenia dla smaku i konsystencji potraw. Dobór odpowiedniej techniki zależy nie tylko od rodzaju kuchni, z której przygotowywane danie pochodzi, ale przede wszystkim od tego, z jakimi składnikami mamy do czynienia.

Smażenie w płytkim tłuszczu

Najbardziej znany w polskiej kuchni sposób smażenia z niewielką ilością oleju lub oliwy. Dla obróbki potraw w taki sposób kluczowy jest zarówno czas na patelni, jak i intensywność płomienia, na którym smażymy. Zbyt długie podsmażanie delikatnych mięs czy warzyw może skutkować ich przesuszeniem.

Delikatne ryby czy mięsa o niewielkiej zawartości tłuszczu smażymy metodą „lewa-prawa”. Polega ona, jak sama nazwa wskazuje, na przesmażeniu potrawy z obu stron, na niezbyt intensywnym ogniu, przez krótki czas. Przy tego rodzaju smażeniu dobrze jest korzystać z patelni teflonowych, które nagrzewają się słabiej niż te wykonane z żeliwa czy blacha.

Szczególnym rodzajem smażenia w płytkim tłuszczu jest znana z kuchni francuskiej technika Sauté, polegająca na szybkiej obróbce składników z wykorzystaniem silnego płomienia. Przyrządzanie potraw w ten sposób, wymaga intensywnego mieszania. Metoda ta przypomina znane z azjatyckich kuchni smażenie w ruchu.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.