Chcesz przyrządzić idealne burgery, które zachwycą Twoich bliskich albo zaproszonych gości? Są na to pewne sposoby! Pamiętaj jednak, że dobry przepis to nie wszystko. Potrzebujesz wysokiej jakości mięsa, które nada smaku całej potrawie. Jaka wołowina smakuje najlepiej w burgerach? Przede wszystkim naturalna, z odpowiednią ilością tłuszczu, świeża i krucha po usmażeniu. Najbardziej polecana jest wołowina grass-fed od krów rasy Hereford, którą znajdziesz u polskiego producenta Biotaurus.
Do idealnych burgerów potrzebujesz najwyższej jakości mięsa
Pamiętaj, że najlepsze dania nie powstaną bez najlepszych składników. W przypadku burgerów najważniejszym składnikiem jest mięso. Wysokiej jakości wołowina jest soczysta i krucha, odpowiednio miękka i pełna aromatów, dzięki czemu burgery nabierają smaku. Wybierając niskiej jakości mięso, rezygnujesz ze smaku swojego dania.
Chcesz poznać sekret najlepszych szefów kuchni? To przede wszystkim odpowiedni dobór mięsa! Zwykle do burgerów wybierają oni ekologiczną wołowinę, która w przeciwieństwie do mrożonych produktów w marketach, nie pochodzi z hodowli przemysłowych. To tak zwana wołowina grass-fed od zwierząt karmionych trawą. Ty również możesz przyrządzić z niej coś pysznego. Sprawdź ofertę Biotaurus – najlepsza wołowina w Polsce powstaje właśnie u nich.
Wołowina grass-fed od krów rasy Hereford
Wołowina może pochodzić od bydła różnej rasy karmionej paszami o różnym składzie. Rasa, a także sposób karmienia krów ma duży wpływ na jakość pozyskiwanego od nich mięsa, w tym jego zawartość tłuszczu, aromatów, a także cennych składników odżywczych jak witaminy i minerały.
Za najlepszy wybór do burgerów zwykle uważa się wołowinę grass-fed od krów rasy Hereford. To rasa, która sprawia niewiele problemów w hodowli, a zarazem zapewnia najwyższej jakości mięso. Posiada ono charakterystyczną marmurkowatą strukturę przez specyficzne rozłożenie tłuszczu. To dzięki temu po usmażeniu mięso rasy Hereford jest idealnie soczyste, miękkie i kruche. Ma na to wpływ również dieta krów – bydło żywione trawą zapewnia mniej kaloryczne, smaczniejsze, a zarazem zdrowsze mięso.
Biotaurus – lokalny producent najlepszej polskiej wołowiny
Zalety wołowiny grass-fed nie kończą się na jej pysznym smaku, o czym wie dobrze polska marka Biotaurus z własnym pastwiskiem na Warmii. Rodzinna firma kieruje się prostą ideą: szczęśliwe zwierzęta to wysokiej jakości mięso. Bydło może więc swobodnie korzystać z uroków natury, przechadzając się po malowniczych zielonych pastwiskach i wygrzewając w słońcu.
Więcej o etapach hodowli bydła, rasie Hereford i dostępnych w ofercie produktach przeczytaj na blogu Biotaurus.pl. Na podanej stronie internetowej znajdziesz również możliwość zamówienia najwyższej jakości wołowiny wraz z dostawą.
Jak przygotować perfekcyjne burgery? Kilka wskazówek
Same składniki to oczywiście nie wszystko – jeśli chcesz przygotować idealne burgery, musisz wiedzieć, jak je przyrządzić. Jak zadbać o pyszny smak i aromat mięsa do burgerów? Oto kilka przydatnych wskazówek wprost od szefów kuchni.
- Choć zwykle zaleca się, by mięso nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem, nie dotyczy to mielonej wołowiny polecanej na burgery. Jeśli wrzucisz ją na patelnię schłodzoną, nabierze ładnego rumianego koloru podczas smażenia i będzie idealnie krucha.
- Żeby wzbogacić smak mięsa, warto dodać do niego nieco bulionu. Doda mu on aromatu, a także zmieni lekko konsystencję wołowiny, której łatwiej będzie nadać odpowiedniego kształtu przed włożeniem do chrupiącej bułki.
- Przygotowane kotlety na burgery zaleca się smażyć bez tłuszczu na patelni z odpowiednią, nieprzywierającą powłoką. Jeśli masz taką możliwość, możesz je także upiec na grillu. Może to być zarówno grill zewnętrzny, jak i mniejsze urządzenia elektryczne wykorzystywane w kuchni.