MIŁOŚĆ O SMAKU ORIENTU – RAMEN PO AMERYKAŃSKU

Kino ze smakiem

MIŁOŚĆ O SMAKU ORIENTU – RAMEN PO AMERYKAŃSKU

Materiały Prasowe

Ramen to japońskie danie, w skład którego wchodzi rosół, wołowe mięso, makaron i dodatki w postaci warzyw, owoców morza, ryb, jaj lub wodorostów. Ramen pochodzi z Chin i przywędrowało do Japonii w XIX wieku. Ogromną popularność zdobyło jednak po II wojnie światowej stając się jedną z podstawowych potraw serwowanych w popularnych lokalach typu fast food. Sposobów na przygotowanie ramen jest prawdopodobnie tyle, ilu kucharzy, jednak w składzie kanonicznej mieszanki oprócz typowej dla kuchni chińskiej wołowiny znajdują się m.in. wodorosty, dzięki którym powstaje umami, czyli tzw. piąty smak. Umami znaczy tyle co „dobry, pełny, mięsny”. Za jego odczuwanie odpowiedzialny jest glutaminian sodu, który jako naturalny składnik znajduje się m.in. w uwielbianych przez Azjatów wodorostach.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak