Składniki na mini pavlova:
- 6 białek
- 400 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- Szczypta soli
- 1 laska wanilii
Ponadto:
- 200 g świeżych truskawek
- Garść pistacji
- Mikser
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, bardzo dokładnie, aby żadna część żółtka nie znalazła się w misie z białkami. Gdyby tak się stało, piana nie miałaby szansy na całkowite ubicie do sztywności. Pozostawiamy białka w misie do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie ubijamy wraz ze szczyptą soli. Gdy nasza piana będzie już prawie sztywna, zaczynamy stopniowo dosypywać 300 g drobnego cukru. Ubijamy do rozpuszczenia się kryształków cukru, a na koniec dodajemy sok z cytryny oraz przesianą skrobię ziemniaczaną. Od tego momentu, masę bezową mieszamy za pomocą szpatuły. Przy dalszym miksowaniu piana mogłaby się przebić, a w rezultacie bezy by nie urosły. Gotowa piana z białek ma być nieruchoma i błyszcząca.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą większej filiżanki (lub małej miseczki) odrysowujemy okrągłe kształty, które pomogą nam w uzyskaniu identycznej porcji bezy w każdej sztuce. Istotne, aby każdą porcję rozmieścić na blasze z zachowaniem 5 cm odstępu, ponieważ w trakcie pieczenia bezy zwiększą swoją objętość. Gdy nasze obręcze będą już gotowe, przekładamy pianę na blachę, tworząc wysokie na 4-5 cm białe wieżyczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu. W momencie wstawienia bez od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Najtrudniejsze za nami! Czas na wykonanie kremu, który umieścimy na szczycie bezy. Schłodzoną, słodką śmietankę umieszczamy w misie miksera i ubijamy wraz z pozostałym cukrem. Po uzyskaniu puszystej masy śmietanowej, zaczynamy stopniowo dodawać serek mascarpone, a na koniec ziarna z jednej laski wanilii. Krem schładzamy w lodówce do momentu podania mini pavlovej.
Świeże, wyłuskane z łupinek pistacje prażymy na suchej, teflonowej patelni. Truskawki myjemy i przekrajamy na pół wraz z szypułkami.
Gotowe bezy mini pavlova dekorujemy kremem, a na wierzchu układamy owoce i orzechy.
Smacznego!
Kochasz desery z bezą w roli głównej? Z pewnością spodoba Ci się ten przepis!