PASTA MISO – CHOĆ O TYM NIE WIESZ, CHCESZ MIEĆ JĄ W SWOJEJ KUCHNI

Trudne składniki, Nauka gotowania

PASTA MISO – CHOĆ O TYM NIE WIESZ, CHCESZ MIEĆ JĄ W SWOJEJ KUCHNI

Fot. CookMagazine

W naszych domach pojawia się stosunkowo rzadko, głównie dlatego, że traktujemy ją jako dodatek do jednego dania, zupy miso-shiru. Tymczasem, pasta miso ma znacznie więcej zastosowań.

Czym jest pasta miso?

Miso to pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub innych zbóż używana w kuchni japońskiej. Za sprawą restauracji azjatyckich, znamy ją jako główny składnik miso-shiru, zupy na bazie bulionu rybnego i pasty miso z dodatkiem wodorostów oraz tofu. Miso rzadziej bywa wykorzystywane jako dodatek do kiszonek. W sklepach mamy do wyboru kilka odmian tej pasty, począwszy od jasnej, żółtawej miso (o najbardziej uniwersalnym zastosowaniu), równie uniwersalną odmianę czerwoną, słodkie białe miso (doskonałe do dressingów, choć rzadko spotykane w Polsce), Hatcho miso (szczególnie pożądana i droga odmiana tej pasty, o głębokim smaku i gęstszej konsystencji), oraz różne rodzaje miso powstałego z połączenia soi i fermentowanych zbóż.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.