W naszych domach pojawia się stosunkowo rzadko, głównie dlatego, że traktujemy ją jako dodatek do jednego dania, zupy miso-shiru. Tymczasem, pasta miso ma znacznie więcej zastosowań.
Czym jest pasta miso?
Miso to pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub innych zbóż używana w kuchni japońskiej. Za sprawą restauracji azjatyckich, znamy ją jako główny składnik miso-shiru, zupy na bazie bulionu rybnego i pasty miso z dodatkiem wodorostów oraz tofu. Miso rzadziej bywa wykorzystywane jako dodatek do kiszonek. W sklepach mamy do wyboru kilka odmian tej pasty, począwszy od jasnej, żółtawej miso (o najbardziej uniwersalnym zastosowaniu), równie uniwersalną odmianę czerwoną, słodkie białe miso (doskonałe do dressingów, choć rzadko spotykane w Polsce), Hatcho miso (szczególnie pożądana i droga odmiana tej pasty, o głębokim smaku i gęstszej konsystencji), oraz różne rodzaje miso powstałego z połączenia soi i fermentowanych zbóż.