Decyzja o rezygnacji z jedzenia mięsa i ryb, powinna być dokładnie przemyślana i zaplanowana. Brak zwierzęcego białka może być nagłym szokiem dla naszego organizmu, dlatego przechodząc na dietę wegetariańską musimy wiedzieć skąd możemy czerpać największą ilość witamin i składników odżywczych.
W książce ,, Moja kuchnia wege” Audrey Cosson odnajdujemy nie tylko przepisy kuchni wegetariańskiej, ale również porady i wskazówki dotyczące gotowania jarskich dań i deserów, które zostały zaczerpnięte z różnych stron świata na przykład dal z zielonego groszku, tajska zupa z galangi, włoskie orkiszowe risotto czy libańska tabbouleh. Autorka zachęca nas do używania dużej ilości ziół, które można stosować niemal bez ograniczeń, ponieważ są drogocenne dla naszego zdrowia. Według niej musimy poddać się wodzom własnej fantazji, ponieważ dzięki dużej ilości warzyw, owoców, kasz i bezmięsnych produktów jesteśmy w stanie stworzyć dania, które zaskoczą nasze kubki smakowe.