Metody mrożenia żywności
Chłodzenie i zamrażanie produktów żywnościowych jest procesem realizowanym za pomocą różnych metod – mniej lub bardziej wydajnych. Można podzielić je na: immersyjne (w cieczach niewrzących), kontaktowe, kriogeniczne (mrożenie w cieczach wrzących) i powietrzne. Do najpopularniejszych sposobów mrożenia warzyw, owoców, grzybów czy ryb należy fluidyzacja. Jest to powietrzna metoda zamrażania, która pozwala na zachowanie pełnej odrębności produktów. W ten sposób gotowe mrożonki grzybów czy warzyw są oddzielne i można je łatwo porcjować.
Maszyny do zamrażania żywności – proces zamrażania
W procesie mrożenia wykorzystywane są specjalne maszyny do przetwórstwa żywności. W przypadku fluidyzacji są to nowoczesne urządzenia do szybkiego zamrażania, takie jak:
- tunele zamrażalnicze taśmowe
- tunele zamrażalnicze spiralne
Oczywiście rodzajów tego typu maszyn do przetwórstwa spożywczego jest więcej. Różnią się one swoją wielkością i wydajnością. Ponadto dostępne są także fluidyzacyjne tunele kompaktowe, czyli maszyny do zamrażania żywności, które są łatwe w montażu i demontażu, co pozwala na ich wygodny transport z jednego miejsca na drugie.
A jak przebiega proces mrożenia w tunelu zamrażalniczym-fluidyzacyjnym? Jest to rozwiązanie stosunkowo proste, wydajne i skuteczne. Produkt spożywczy umiejscowiony zostaje w tunelu na specjalnej perforowanej taśmie. Jego zamrażanie odbywa się za pomocą wentylatorów, które dmuchają od spodu silnym strumieniem powietrza, uprzednio schłodzonego przez czynnik chłodzący (amoniak, CO2 lub freon). W ten sposób produkt zaczyna zachowywać się jak wrząca ciecz, a zintensyfikowana wymiana ciepła pozwala na jego szybkie i równomierne zamrożenie.
Chłodzenie i zamrażanie produktów żywnościowych – jakość mrożonek
Warto również zaznaczyć, że rodzaj metody zamrażania oraz typ maszyny do przetwórstwa spożywczego nie są jedynymi ważnymi czynnikami, wpływającymi na jakość mrożonek. Równie ważna jest świeżość produktu. Jeśli chcemy, aby jego wartości odżywcze były jak największe, należy mrozić żywność jak najszybciej po zbiorze.
Co ważne, proces zamrażania sprawia, że warzywa czy owoce nie mają z reguły dodatku środków konserwujących, ponieważ samo zamrożenie gwarantuje im długotrwałą świeżość. W ten sposób otrzymujemy zdrową i pełnowartościową żywność, o niezwykle wydłużonej przydatności do spożycia. Dla przykładu truskawka, która psuje się po kilku dniach, po zamrożeniu może być przechowywana przez wiele miesięcy.