Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago

Śniadanie, Przepisy, Przekąska

Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago

Fot. CookMagazine

Wyjątkowo proste, efektowne MUFFINY Z JAJKIEM, BOCZKIEM I SEREM ASIAGO zaskoczą domowników i dostarczą energii na cały poranek. Śniadanie, którego ilość można w prosty sposób zwiększyć i nakarmić całą gromadę głodnych bliskich!


Składniki:

  • 7-8 kromek pieczywa tostowego
  • 6 przepiórczych jaj
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • starty ser Asiago (więcej o Asiago przeczytasz TUTAJ)
  • suszone oregano
  • 30 g stopionego masła
  • pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Boczek lekko podgrzewamy na suchej patelni (ostatecznie zrumieni się w piekarniku). Kromki pieczywa rozwałkowujemy wałkiem, kroimy na kawałki. Miejsca w blaszce na muffiny smarujemy masłem i wykładamy kawałkami pieczywa w taki sposób, by powstały kubeczki, dociskając chleb zalepiając nieszczelności i smarujemy wnętrze dokładnie masłem. Następnie wkładamy wystudzony boczek. Do każdego kubeczka wbijamy jajko przepiórcze i przyprawiamy pieprzem. Na jajku układamy kawałeczki startego sera asiago. Pieczemy 10-15 minut, w zależności od preferowanego ścięcia jajka. Muffiny posypujemy suszonym oregano i podajemy od razu.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.