Na czym polega prawidłowe i zdrowe odżywianie?

Nauka gotowania

Na czym polega prawidłowe i zdrowe odżywianie?

healthy eating and exercise for weightloss diet concept

Wszechobecna moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że na rynku pojawia się coraz więcej “fit” produktów, a dietetyków i doradców żywieniowych przybywa jak grzybów po deszczu. W internecie krąży również ogrom informacji dotyczących zdrowego odżywiania i diety. Niestety większość z nich to tylko powielane mity, które z prawdą mają niewiele wspólnego. Jeśli naprawdę zależy nam na zdrowiu, warto korzystać ze sprawdzonych źródeł, które podają rzetelne informacje na temat odżywiania. Według powszechnie znanej definicji zdrowe odżywianie to sposób odżywiania polegający na spożywaniu korzystnych dla zdrowia pokarmów. Ma ono na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca czy nadciśnienie. No dobrze, znamy definicje, a jak to wygląda w praktyce?

Podstawy

  • Absolutną podstawą zdrowego odżywiania jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Zawierają one mnóstwo witamin i składników mineralnych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warzywa powinny stanowić większą część posiłku. W końcu nie bez powodu są one postawą piramidy żywieniowej.
  • Bazowanie na produktach zbożowych, takich jak pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż i makaron oraz różnego rodzaju kasze.
  • Unikanie przetworzonych produktów oraz cukrów prostych
  • Unikanie czerwonego mięsa i zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi
  • Dostarczanie zdrowych tłuszczów z produktów takich jak ryby, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe czy jaja
  • Ograniczanie dziennego spożycia soli do 5 gramów. Przy czym należy pamiętać, że sól dostarczana jest do organizmu również z innymi produktami, które spożywamy w ciągu dnia. Nie jest to jedynie sól dodana przez nas do potraw.
  • Wypijanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia

Produkty rekreacyjne w diecie

Zdrowe odżywianie to także włączanie do swojej diety produktów rekreacyjny. Przyjmuje się, że optymalny podział to 80/20, co w praktyce oznacza, że 80% naszej diety powinny stanowić produkty wysoko odżywcze i nieprzetworzone, a 20% możemy przeznaczyć na produkty rekreacyjne, czyli na przykład deser u babci, batonik po treningu albo po prostu wyjście na pizzę ze znajomymi. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie ma wpływać pozytywnie nie tylko na ciało i sylwetkę, ale również na naszą sferę psychiczną. Stosowanie restrykcyjnych diet i całkowite eliminowanie produktów nie należy do zdrowych praktyk i z pewnością będzie źle wpływało na nasze relacje z jedzeniem w przyszłości.

Kaloryczność jadłospisu

Kaloryczność to również ważny termin zawierający się w prawidłowym odżywianiu. Aby nasza dieta była zdrowa, musi zawierać odpowiednią ilość kalorii. Oznacza to, że należy przyjmować odpowiednią dla naszego organizmu dzienną liczbę kalorii. Przekraczanie swojego zapotrzebowania może skutkować takimi chorobami jak otyłość cukrzyca czy nadciśnienie, natomiast zbyt niska podaż kalorii może doprowadzić do anoreksji, problemów hormonalnych, depresji, a nawet śmierci. Swoje zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii, które uwzględniają nasz wiek, płeć, wagę, wzrost, a także poziom aktywności fizycznej. Znając swoje zapotrzebowanie kaloryczne, możemy dopasować zbilansowany jadłospis. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy i chcemy powierzyć przygotowanie zdrowej diety komuś innemu – zawsze możemy skorzystać z pomocy specjalistów i zdecydować się na catering. Na rynku istnieje wiele korzystnych ofert takich produktów, na przykład Catering dietetyczny w Szczecinie od SuperMenu.

Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!