NA PORA PRZYSZŁA PORA

Sezon na, Por

NA PORA PRZYSZŁA PORA

Fot. cookmagazine

Por to bliski kuzyn czosnku i cebuli. Od tysięcy lat uprawiany na ziemiach całego świata. Starożytni Rzymianie uważali go za jedno z najzdrowszych warzyw, podobno sam Neron twierdził, że ma cudowne działanie na jego struny głosowe, przez co zyskał przydomek Porrophagus. Jego początki uprawy w Polsce sięgają średniowiecza, gdzie na początku był niedocenianym warzywem i nazywany pokarmem biedaków. Był tani, łatwo dostępny, a jego uprawa nie wymagała dużego wysiłku. Aktualnie por jest powszechnie hodowany w całej Europie i Azji.

Por należy do rodziny roślin cebulowych. Rośnie w chłodnym klimacie i jest odpory na mróz, dlatego jest powszechnie uznawany za warzywo zimowe. Kupując pora należy wybierać raczej tej małej i średniej wielkości ponieważ duże mogą być zdrewniałe i niesmaczne. Liście powinny być świeże i zielone. Zwracajmy również uwagę czy łodyga nie posiada żadnych skaz w postaci żółtych i czarnych plam.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.