Od puszystych pancakes, po orientalne placki z kimchi czy drożdżowe uttapam – możliwości modyfikacji tradycyjnych naleśników mamy nieskończenie wiele.
Puszyste placuszki pancakes
Puszystość naleśników możemy uzyskać na kilka sposobów. Najskuteczniejszym jest dodanie odrobiny proszku do pieczenia do ciasta, przed wylaniem go na patelnie. W ten sposób powstają amerykańskie naleśniki (pancakes) popularne także w Kanadzie czy Australii, ale w podobny sposób robi się na przykład malezyjskie Apam Balik. Placuszki takie możemy serwować je jako danie obiadowe lub polane syropem klonowym, na śniadanie. Gęsta konsystencja ciasta sprawia, że możemy zatopić w nich świeże owoce czy kawałki czekolady podczas smażenia.
Naleśniki bez mleka
W wielu krajach spotkać można warianty naleśników do których nie dodaje się mleka. Mleko zastępowane jest przeważnie szklankę wody, choć nie jest to regułą. Do pikantnych koreańskich Kimchijeon dodaje się wodę pół na pół z sokiem z kiszonej kapusty kimchi, a ciasto na japońskie Okonomiyaki doprawia się przeważnie rybnym bulionem Dashi. Innym substytutem mleka są maślanka, jogurt, kefir lub śmietana.