NATKA PIETRUSZKI – ZASTRZYK WITAMIN

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania, Zioła i Przyprawy

NATKA PIETRUSZKI – ZASTRZYK WITAMIN

Fot. cookmagazine

Natka pietruszki jest związana z polską kuchnią równie mocno co niedzielny rosół. Dodajemy ją do zupy, bulionów, a czasem w formie mało zachęcającej dekoracji, także do dań głównych. Pietruszka zasługuje jednak na więcej.

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Na pytanie „co w naszej diecie zawiera najwięcej witaminy C?” wielu z nas odpowie pewnie cytrusy, być może kiszonakapusta lub inne, kwaśne warzywa i owoce. Tymczasem, wśród warzyw nie koronową królową walki ze szkorbutem jest natka pietruszki, która zawiera 178mg kwasu askorbinowego w 100 gramach. Więcej tej witaminy znajdziemy tylko czarnej porzeczce. Ta jednak dostępna jest zaledwie przez krótkie miesiące lata. Pietruszka, nie dość, że dostępna jest cały rok, to w dodatku w przeciwieństwie do kapusty kiszonej, nie została wymyślona jako średniowieczna kulinarna tortura. Co więcej, oprócz kwasu askorbinowego zawiera też witaminę A, żelazo, kwas foliowy, magnez, mangan, fosfor i cynk. Co więcej, jest oprócz tego również smaczna.

Sałatka z pietruszką

Najprościej możemy się o tym przekonać przygotowując z niej sałatkę. Tabbouleh to libańska sałatka składająca się z natki pietruszki, pomidorów, ogórka, cebuli odrobiny soku z cytryny i sezonowo modnego substytutu kaszy. Możemy przygotować ją z komosą ryżową, kuskusem lub bulgurem. Nawet zrobiona z ryżem nie wywoła u nas niestrawności. By ją przygotować, wystarczy pokroić warzywa w kostkę, drobno posiekać pietruszkę (im więcej, tym lepiej) i dodać któryś z powyższych substytutów kaszy. Całość mieszamy, dodajemy sok z cytryny i gotowe.

Sos pietruszkowy i pesto

Jeśli sałatka wymaga waszym zdaniem za dużo pracy, spróbujcie pietruszkowego sosu. Przygotujemy go tak samo jak wiele innych sosów warzywnych z mieszanki mleka lub śmietanki, masła, mąki i drobno posiekanej natki pietruszki. Masło rozprowadzamy w rondlu z mąką, zalewamy mlekiem i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.