Niekiedy przepisy na ciasta i ciasteczka wydają się być skomplikowane. Nic bardziej mylnego, bo w łatwy sposób można przygotować efektywne ciasta. Nieważne czy zdecydujemy się na ciasto kruche czy francuskie, warto zrobić je w domu. Te z pozoru trudne ciasta naprawdę można łatwo przygotować, a efekty zaskoczą wszystkich, którzy ich skosztują.
Tradycyjne ciasto kruche składa się z mąki, masła i cukru, pomieszanych w skali 3:2:1. Te proporcje obowiązują w przypadku tart, ciasteczek, kruchych placków. Jeżeli chcemy przygotować ciasto wytrawne, po prostu nie dodajemy cukru, czyli mieszamy mąkę i masło w proporcjach 3:2. Zdecydowanie obalamy tu mit, że bez cukru ciasto się nie zawiąże. Przy cieście wytrawnym wystarczy dodać odpowiednio przyprawiony farsz, którego ciasto będzie nośnikiem.
Warto użyć mąki krupczatki, ale dobrze przesiana mąka pszenna typu 500 również się sprawdzi. Do ciasta dodajemy żółtko, a jeżeli chcemy uzyskać twardszy wypiek, dodajemy również białko. Żółtko zabarwi nasze ciasto na smakowity kolor już podczas przygotowywania. Warto użyć cukru-pudru zamiast tradycyjnego cukru – dzięki temu nasze ciasto będzie gładsze i kryształki cukru nie będą chrupały nam w zębach podczas jedzenia. Mocno schłodzone masło powinno mieć jak najwyższą ilość zawartego tłuszczu. Po krótkim zagnieceniu – ręcznym lub mechanicznym, owijamy je w folię i chowamy do lodówki. Dla ułatwienia warto również wałkować ciasto w folii. Po rozłożeniu na blasze nakłuwamy je i lekko podpiekamy przed wyłożeniem na nie farszu, galaretki czy owoców. Dzięki temu nie rozmięknie i będzie miało właściwą teksturę.