Cielęcina uważana jest za jedno z najzdrowszych i najdelikatniejszych czerwonych mięs, choć rzadko gości na naszych stołach. Zobacz, jak ją prawidłowo wybrać i przyrządzić.
Jak kupować cielęcinę?
Cielęcina to mięso z młodego, maksymalnie 6-8 miesięcznego cielaka. Jest mięsem chudym, w którym tłuszcz powinien być zbity i nie różnić się znacznie kolorem od koloru mięsa. Świeże mięso jest przeważnie różowawe lub jasno czerwone. Warto zwrócić więc uwagę na barwę. Wpływ na nią ma nie tylko wiek zwierzęcia, ale także metoda hodowli. Cielęta karmione zielonką i spędzające czas na pastwiskach dają mięso o ciemniejszym kolorze i tym samym wyższej zawartości żelaza. Kolor mięsa powinien być jednolity, a jego końce nie poszarzałe.
Jak przygotowywać cielęcinę
Z uwagi na delikatny smak, cielęciny nie powinno się łączyć ze zbyt intensywnymi przyprawami i dodatkami. Mięso to dobrze czuje się w towarzystwie warzyw z wody, doprawione niewielką ilością bazylii, estragonu, cząbru czy majeranku. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu, cielęcina szybko wysycha, stąd, przed usmażeniem dobrze jest skropić ją odrobiną oliwy lub oleju.