Piekarniki to kapryśne maszyny, które nie raz przyprawiają nas o złość. Jeden przypala, inny nie dopieka, jeszcze inny równocześnie przypala i nie dopieka. Wiele z nas nie jest do końca świadomych, jakie funkcje skryte są w tym sprzęcie kulinarnym. Bo trybów jest wiele, ale przyznajmy, większość z nich nadal piecze na jednym lub dwóch z nich, a reszta pozostaje nieużywana.
Zazwyczaj funkcje piekarnika dzielą się na te podstawowe i dodatkowe. Te pierwsze posiada prawie każdy. Są to standardowe ustawienia, których obecność jest niezbędna w odpowiednim przygotowywaniu naszych ulubionych przysmaków.
Najczęściej używaną funkcją jest grzanie tradycyjne. Polega ono na nagrzewaniu od góry i dołu piekarnika do jego wnętrza, więc w każdym dobrym piekarniku ten tryb gwarantuje jednolite opieczenie. Najlepiej wychodzą na nim potrawy takie, jak pizza i ciasta, które muszą rosnąć w delikatnych warunkach lub czerwone mięso.