Zupa rybna jest wyjątkowo zdrowa, bo pełna tych dobrych tłuszczy, zawierających kwasy omega-3, witaminę D. Jest ona wartościową propozycją obiadu dla całej rodziny. Nic dziwnego więc, że tak wiele kultur na całym świecie ma w swojej tradycji przygotowywanie tego smakowitego wywaru.
Zupę rybną możemy przygotować z każdego rodzaju ryby – słodkowodne, czy słonowodne – każda z ryb nada się znakomicie. Najważniejszą kwestią jest tutaj świeżość ryby i jej prawidłowe wypatroszenie, jeśli kupujemy ją w całości. Pamiętajmy, że do wywaru przyda się każda część ryby – od ogona, przez płetwy, po głowy, więc przy patroszeniu należy zwrócić na te części uwagę. Jeśli filety ryby mamy ochotę przygotować na drugie danie, a samą zupę ugotować z “odpadów”, należy je gotować zdecydowanie dłużej dla wydobycia ich aromatu i smaku.
Podczas gotowania wywaru, należy dołożyć do niego warzywa. Najlepszy aromat marchewki, pora, selera i korzenia pietruszki wydobędzie uprzednie podsmażenie ich z zielem angielskim i liściem laurowym na maśle.