Zupa warzywna, czyli garnek pełen zdrowia

Przepisy, Nauka gotowania, Zupy

Zupa warzywna, czyli garnek pełen zdrowia

Fot. Cook Magazine

Zupa warzywna to świetny pomysł, kiedy nasz organizm łaknie witamin i potrzebuje ogrzania w chłodne dni. Ich przyjemny aromat kojarzy się zawsze z kuchnią naszych mam i babć. Zarówno sposobów i przepisów na pyszną warzywną zupę jest chyba tyle, co domowych kucharek i kucharzy, jednak nieważne, z którego skorzystacie  z pewnością wyjdzie pyszna!

Zupa warzywna jest tak wdzięczna i prosta w przygotowaniu, bo nie potrzebujemy listy składników. Jakich potrzebujemy warzyw? Wszystkich, które mamy pod ręką! Obowiązkiem jest jedynie włoszczyzna, a reszta składników zależy od inwencji twórczej, zawartości lodówki i apetytu.

Jeśli mamy mało czasu i wielki głód, możemy zrobić najprostszą wersję zupy – wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa do garnka z zielem angielskim i listkiem laurowym, przyprawiając wszystko solą, pieprzem i odrobiną cukru, by nadać zupie głębszy smak. Potrzebny będzie nam również tłuszcz, najlepiej trochę masła. Na koniec dodajemy koperek lub natkę pietruszki. Gotowe!

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.