Zupa warzywna, czyli garnek pełen zdrowia

Przepisy, Nauka gotowania, Zupy

Zupa warzywna, czyli garnek pełen zdrowia

Fot. Cook Magazine

By nadać zupie jeszcze więcej aromatu, możemy zacząć od podsmażenia warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego na maśle. Dobrym pomysłem jest także wcześniejsze upieczenie niektórych składników, np. marchewki, korzenia pietruszki czy kalafiora. Zupa warzywna będzie oczywiście pożywniejsza, jeżeli ugotujemy ją na wywarze mięsnym. Wówczas przydadzą się nam kurczak, wołowina lub wieprzowina. Mięso gotujemy i zdejmujemy powstałe szumowiny. Następnie so wywaru dodajemy warzywa.

Pozostaje nam zagęszczanie. Najprostszym i najpopularniejszym sposobem jest dodanie do zupy śmietany. Innym wyjściem jest przygotowanie zasmażki, czyli podsmażonej na maśle mąki (do zagęszczani poleca się kukurydzianą). Staropolskim sposobem można również zagęścić zupę żytnim chlebem, natomiast na delikatniejszy żołądek poleca się dodać łyżkę jogurtu naturalnego na talerzu. Niektórzy nie zagęszczają zupy warzywnej wcale, wystarczy im pyszny smak warzywnego wywaru. To już zależy jedynie od waszych preferencji smakowych i chęci do urozmaicania wyjątkowej zupy warzywnej.

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.