Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Najlepsze są te domowe, ręcznie lepione, z pysznymi i aromatycznymi farszami, które wzbudzają zachwyt. Wybraliśmy się do gdańskiej restauracji Nova Pierogova by sprawdzić, jakich pierogów możemy tam skosztować.
Nova Pierogova to pierogarnia mieszcząca się przy ulicy Szafarnia 6 w Gdańsku. Jest to uroczy lokal o wystroju marynistycznym, który mieści kilka stolików wewnątrz oraz na zewnątrz. Jasne ściany i granatowe pasy dodają wnętrzu świeżości, a przeszklona ściana kusi przechodniów do wejścia do środka. Zajmując miejsce w Novej Pierogowej rozpościera się przed nami imponujący widok na Marinę i Stare Miasto Gdańska.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Przeglądając menu restauracji zauważamy misję właścicieli: “Ukłon w stronę naszej tożsamości i kultury kulinarnej, z której jesteśmy dumni”. Ideę możemy zauważyć w pierwszych pozycjach karty. Tradycyjne smaki przeplatają się z tymi nowoczesnymi, a wybór sosów jest pokaźny. W menu znajdziemy zarówno pierogi wytrawne jak i słodkie, wegetariańskie i mięsne. Podobne rozróżnienie charakteryzuje wybór sosów: pomidorowy, curry, czosnkowy, koperkowy, grzybowy, waniliowy, miodowy i gorąca czekolada – taki wachlarz usatysfakcjonuje nawet największego niejadka.

Fot. Monika Zonenberg

Fot. Monika Zonenberg
Ja, za poradą przemiłej kelnerki, zdecydowałam się na pierogi włoskie i ruskie z boczkiem. Te pierwsze zawierały suszone pomidory, bazylię, wędzonego łososia i śmietankowy twaróg. Farsz bardzo aromatyczny i wyrazisty, z wyczuwalnym, ale nie dominującym łososiem. Wszystko oczywiście otulone bardzo dobrym, delikatnym ciastem.

Fot. Monika Zonenberg
Ruskie z boczkiem okraszone były podsmażonym boczkiem i cebulką. Mięciutkie i idealnie cienkie ciasto oraz wilgotny środek stanowiły idealną pierogową kompozycję, dobrze znaną z domów, w których mama lub babcia były pierogowymi mistrzyniami. Dla (takich jak ja) miłośników boczku to pozycja obowiązkowa.

Fot. Monika Zonenberg
Nova Pierogova istnieje od około 3 lat i była jedną z pierwszych pierogarni w Gdańsku. Do tej pory przyciąga rzeszę wielbicieli, którzy lubią tu wracać. Pierogi są robione na miejscu z wykorzystaniem lokalnych składników. Przepis na ciasto jest sprawdzony i zdaje egzamin za każdym razem. Zaangażowanie i trzymanie się idei i sprawdzonych smaków powoduje, że to niezwykle smaczne miejsce na kulinarnej mapie Gdańska.
Przyjemna atmosfera, niezwykły widok za oknem i smak pierogów otuli przytulnością każdego gościa, a także wzbudzi miłe wspomnienia. Wizyta w restauracji może być szybka i lunchowa, jednak polecamy spędzić w niej nieco dłuższą chwilę, by spróbować różnych, proponowanych w karcie smaków i po prostu miło spędzić czas, niezależnie od pory dnia i roku. Nova Pierogova jest idealna dla każdego wielbiciela pierogów, a jeśli istnieje ktoś, kto ich nie lubi, jest to doskonałe miejsce, w którym można się do nich przekonać.

Fot. Monika Zonenberg