Wyobrażacie sobie pracę w kuchni bez noża? My też nie. To podstawowe narzędzie ułatwia nam obróbkę produktów i przygotowanie ich do kolejnych etapów gotowania. Często jest tak, że mamy ten jeden, ukochany, służący nam od dawna. Dobrze jest wiedzieć jakie noże powinniśmy mieć w kuchni, by jeszcze bardziej cieszyć się z kulinarnych wyzwań.
Nóż szefa kuchni
Podstawowym nożem prawdziwego wielbiciela gotowania jest nóż szefa kuchni. Jego szerokie i duże ostrze świetnie nadaje się zarówno do krojenia, szatkowania, porcjowania większych produktów oraz miażdżenia ząbków czosnku. Kilka dostępnych długości pozwoli nam na idealne dopasowanie do naszej dłoni oraz do rozmiaru składnika, z którym mamy do czynienia.
Nóż do chleba
Kolejnym nożem, który powinniście mieć w kuchni jest nóż do chleba. Jego długie i ząbkowane ostrze świetnie poradzi sobie nawet z dużym bochenkiem chleba, bagietkami i małymi bułeczkami. Ważne, by był on świetnej jakości i by wykonany był z najlepszych możliwych materiałów. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się kromkami pysznego chleba na co dzień, bez zamartwiania się o jego ostrość i wytrzymałość. Nie ma to jak poranny odgłos krojenia chrupiącej skórki chleba. Dobrym pomysłem jest także zaopatrzenie się w szpatułkę do smarowania z niewielkimi ząbkami na ostrzu. Nakładanie serków, past czy masła nie będzie już irytującym problemem. Dzięki większej niż w zwykłym nożu powierzchni szpatułki, smarowidło nie będzie spadać i osuwać się, a to zapewni nam bezstresowy posiłek i obrus bez plam.
Noże do obierania i skrobania
Noże przeznaczone do warzyw i owoców dzielą się na różne rodzaje. Produkty takie jak pomidor, ze śliską skórką, najlepiej kroi się małym nożem z ciasno ząbkowanym ostrzem, dzięki któremu plasterki są równe i estetyczne. Do obierania i skrobania okrągłych produktów jak jabłka czy ziemniaki, najlepszy będzie zagięty nóż. Jest on dużo bardziej dokładny niż jego prosty odpowiednik i obieranie staje się niezwykle satysfakcjonujące. Krótkie noże proste nadadzą się do pozostałych produktów, które wymagają obrania.
Nóż do filetowania ryby
Nie każdy na co dzień ma okazję filetować ryby, jednak kiedy już taka sytuacja się zdarza, często pojawia się problem i pytanie, czego do nich użyć, ponieważ zwykłe noże do tego się nie nadają. Nóż do filetowania powinien być długi, a jego ostrze cienkie i zabójczo ostre. Podczas tej czynności wymaganych jest wiele pojedynczych i precyzyjnych cięć, które nie poszarpią cennego produktu i poporcjują je w pożądane kawałki.
Nóż do krojenia mięsa na plastry
Równie trudna sytuacja może nas zaskoczyć przy krojeniu szynki i pieczonych mięs, które mamy zamiar podzielić na plastry. Nóż do krojenia szynki powinien być wyjątkowo długi, mieć zaokrąglony czubek i być elastyczny. Dzięki temu nie naruszy struktury mięsa, a my z łatwością osiągniemy doskonały efekt, który warto będzie zaprezentować swoim wygłodniałym bliskim.
Przechowywanie i ostrzenie
Ważne, by noże przechowywać w odpowiedni sposób – najlepiej w przeznaczonych do tego stojakach lub zdecydować się na taki, który posiada ochronny pokrowiec. Noże, które będziemy przechowywać z innymi metalowymi sprzętami, mogą się szybko stępić. Aby przedłużyć żywotność naszych noży, a przede wszystkim zwiększyć nasze zadowolenie i komfort z nich korzystania, należy je ostrzyć w odpowiedni sposób. Najlepiej używać do tego ostrzałki typu Roll-Sharp lub ostrzałki stalowej. Naszym zdaniem nie ma nic lepszego, niż cudnie i idealnie naostrzony nóż, który w nasze produkty wchodzi “jak w masło”!
Jakość
Dobrze dobrane, przemyślane i właściwie używane oraz pielęgnowane noże potrafią umilić gotowanie. Najlepiej oczywiście zdecydować się na te, które są najlepszej jakości, by cieszyć się nimi przez wiele lat i traktować je jako swoich doskonałych partnerów w kuchni. Nikt przecież nie wie, jakie kulinarne wyzwania na nas czekają!