Orzechy nerkowca – owoce nanercza zachodniego w Twojej kuchni

Nauka gotowania

Orzechy nerkowca – owoce nanercza zachodniego w Twojej kuchni

ORZECHY NERKOWCA

Sięganie po ciekawe smaki niekoniecznie tradycyjne to domena osób poszukujących nowych doświadczeń w kuchni. I choć orzechy nerkowca znane są jako zdrowy składnik diety od ubiegłego wieku, nadal dla wielu osób mogą stanowić nowość w kuchni. Te owoce drzewa służącego niegdyś jedynie jako źródło drewna sprawdzają się doskonale jako samodzielna przekąska, a także składnik wielu dań.

Przeczytaj więcej informacji o orzechach nerkowca, zwanych po prostu nerkowcami, by poznać ich potencjał kulinarny:

  • Czym dokładnie są nerkowce dostępne w sklepach?
  • Wartości odżywcze orzechów nerkowca
  • Jakie właściwości mają nerkowce?
  • Kremowy maślany smak nie tylko do deserów i wypieków
  • Słone przekąski z orzechami nerkowca
  • Smakuj, łącz, eksperymentuj – orzechy nerkowca na zdrowie

Czym dokładnie są nerkowce dostępne w sklepach?

Orzechy nerkowca można już kupić niemal w każdym sklepie, którego oferta obejmuje dział bakalii czy dodatków do ciasta. Ich cena jest zbliżona do zakresu cen orzechów włoskich czy laskowych, dlatego wiele osób sięga po nie regularnie. Nerkowce często są także składnikiem mieszanek orzechów i innych bakalii traktowanych jako zdrowa, ale kaloryczna przekąska czy dodatek do ciast i innych wypieków. Czym zatem są orzechy nerkowca, jaki jest proces ich obróbki przed trafieniem do sprzedaży?

Owoce drzewa nazywanego nerkowcem zachodnim lub nanerczem zachodnim o charakterystycznym kształcie, pozbawione łupiny i poddane obróbce są określane jako orzechy nerkowca. Nanercz zachodni, Anacardium occidentale L. to gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych, do której należy między innymi mango. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, ale uprawiane jest obecnie również na obszarach Afryki Środkowej, Indii czy Wietnamu.

Przed trafieniem do sklepów orzechy nerkowca przechodzą proces obróbki. Po zbiorach orzechy najczęściej ręcznie wyłuskiwane są z łupiny w kształcie charakterystycznego pazura. Poddawane są obróbce termicznej – najczęściej jest to gotowanie lub prażenie, dzięki którym uzyskuje się charakterystyczną chrupkość i maślany, kremowy smak. Orzechy nerkowca w zbiorczych opakowaniach trafiają do dystrybutora, który poddaje je ewentualnej dodatkowej selekcji i paczkowaniu.

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

Nerkowce są chętnie wykorzystywanym surowcem w potrawach różnych kuchni, samodzielnie stanowią również dobrą przekąskę. Jest tak z uwagi na doskonałe właściwości odżywcze orzechów oraz ich smak. Co takiego cennego zawiera niepozorny orzeszek przypominający kształtem nerkę? To między innymi:

  • spora dawka białka, około 18-19 gramów na każde 100 gram łuskanych orzechów, uzupełniająca codzienne zapotrzebowanie organizmu na ten podstawowy budulec
  • niewielka ilość błonnika, około 3% – wspomagającego pracę układu pokarmowego, mającego także wpływ na prawidłową florę bakteryjną w jelitach,
  • niemal 50% tłuszczów (w zależności od odmiany orzechów nerkowca), w tym duża część niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT – jedno i wielonienasyconych; dzięki tłuszczom orzechy szybko redukują uczucie głodu,
  • naturalne antyoksydanty, które mają wpływ na neutralizację szkodliwego wpływu wolnych rodników w procesach zachodzących w organizmie ludzkim,
  • bogate źródło potasu oraz nieco uboższe magnezu, które mają bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mięśni,
  • fosfor i wapń mające wpływ na zdrowe, prawidłowo zmineralizowane kości i zęby,
  • cynk pomagający utrzymać w dobrym stanie włosy, skórę i paznokcie, wzrok czy odporność organizmu na infekcje,
  • żelazo niezbędne w procesach krwiotwórczych i budulcowych organizmu,
  • witaminy: ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E, witamina K niezbędne w licznych procesach zachodzących w organizmie.

Owoce nerkowca zachodniego mogą zawierać także niewielką ilość witaminy C, jednak jej występowanie zależne jest od sposobu obróbki, jakiemu został poddany produkt. Kaloryczność orzechów nerkowca mieści się w przedziale 530-620 kcal na sto gramów produktu. Zależy głównie od odmiany orzechów oraz ich procesu przygotowania do sprzedaży przez producenta.

Jakie właściwości mają nerkowce?

Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych regularne spożywanie orzechów nerkowca w odpowiedniej ilości może mieć wiele wymiernych, pozytywnych efektów dla organizmu. Do zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu w Kanadzie oraz Uniwersytetu w Jaunde w Kamerunie. Wyniki ich badań opublikowano w piśmie “Molecular Nutrition & Food Research”. Badali oni wpływ wyciągu z orzechów nerkowca na wchłanianie glukozy przez komórki tkanki mięśniowej. Wykazano, iż nerkowce stymulują ten proces, przez co poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Ma to bezpośredni wpływ na przeciwdziałanie występowania cukrzycy typu II. Co więcej, indeks glikemiczny orzechów nerkowca jest niski, dlatego są one produktem, po który można sięgać na diecie dla diabetyków.

Innym ważnym skutkiem spożywania orzechów nerkowca może być regulowanie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Dodatkowo składniki odżywcze zawarte w orzechach mogą pozytywnie wpływać na stan naczyń krwionośnych, regulować ciśnienie tętnicze, a zatem chronić przed zwałem. Nie bez znaczenia jest także pozytywny wpływ na prawidłową krzepliwość krwi.

Nerkowce stanowią dobry sposób na uzupełnienie diety w niezbędne składniki odżywcze, choć oczywiście ich spożycie powinno być ograniczone z uwagi na dość wysoką kaloryczność. Warto również wybierać surowce o dobrych parametrach, od sprawdzonych producentów czy dystrybutorów. Przykładem są orzechy nerkowca Vivio, które są produktem z pewnego źródła, o wysokiej jakości i świetnym smaku. Możesz mieć pewność co do ich parametrów, o które dba producent, dobierając asortyment artykułów do sklepu ze zdrową żywnością.

Kremowy maślany smak nie tylko do deserów i wypieków

Jak wykorzystuje się delikatne w smaku orzechy nerkowce w kuchni? Tradycyjne połączenie orzechów w deserach nabiera w przypadku nerkowców nowego znaczenia. Można nimi zastąpić orzechy włoskie czy laskowe w wielu przepisach, tworząc bardziej delikatne w smaku, kremowe słodkości. Z powodzeniem łączą się ze smakiem ciast, kremów, owoców nawet o dość silnym, typowym smaku jak wiśnie czy porzeczki. Mogą nawet stanowić bazę dla wegańskich odpowiedników deserów, na przykład sernika z nerkowców.

Jednak nerkowce dobrze komponują się z niemal każdym smakiem, nie tylko słodkim czy mlecznym. Mieszanki orzechów zawierające nerkowce są bardzo często lekko solone, albo też doprawione pikantnymi przyprawami. Pokruszone orzechy można dodać do płatków drożdżowych i przypraw i zblendować, tworząc posypkę określaną wegańskim parmezanem. Same orzechy będą stanowiły neutralną bazę dla posypek, sosów czy dipów.

Słone przekąski z orzechami nerkowca

Wykorzystanie orzechów nerkowca do przyrządzania dań różnego rodzaju może być bardzo szerokie. Nerkowce świetnie smakują w połączeniu ze słonymi smakami, niemal jak każde orzechy łączą się doskonale ze smakiem sera czy zbóż. Dlatego stworzenie słonej przekąski z dodatkiem orzechów nerkowca nie powinno sprawić większej trudności. Po pomysły chętnie sięgają weganie i wegetarianie z uwagi na bogactwo składników odżywczych orzechów.

Nerkowce będą dobrym uzupełnieniem muesli czy granoli. Można dodać je do wypieku ciastek czy paluszków. Warzywna pasta kanapkowa ze zmielonymi orzechami nerkowca nabiera lepszych wartości odżywczych. Z nerkowców może powstać także doskonałe masło orzechowe, idealne z dodatkami zarówno na słono, jak i na słodko. Można przyrządzić je samodzielnie, wtedy świadomie decyduje się o składzie. Samodzielnie warto przygotować też mieszankę nerkowców z ulubionymi innymi rodzajami orzechów, pestek czy bakalii, która będzie dobrym dodatkiem na przykład do sałatek.

Orzechy nerkowca sprawdzają się również w daniach kuchni azjatyckiej, gdzie często wykorzystywane są różne konsystencje i połączenia konsystencji oraz smaków. Nerkowiec niemal na stałe zagościł w wielu daniach typowo azjatyckich, które wcześniej wykorzystywały inne rodzaje orzeszków. Jest on tam przede wszystkim lekko chrupkim, nadającym dodatkowych walorów odżywczych składnikiem uzupełniającym. Warto wypróbować sprawdzone przepisy na różnorodne dania główne, przekąski czy desery, w których jednym ze składników są nerkowce. To na przykład smażona wołowina stir fry, orientalny kurczak, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym czy smażone albo marynowane tofu z różnymi dodatkami.

Smakuj, łącz, eksperymentuj – orzechy nerkowca na zdrowie

Naturalne orzechy nerkowca dostępne są już niemal w każdym sklepie, choć warto kupić je ze sprawdzonego źródła. Ich świetnie komponujący się z innymi produktami smak zachęca do tworzenia nowych zestawień i eksperymentowania w kuchni. Wielką zaletą owoców nerkowca zachodniego jest bogactwo składników odżywczych, dzięki którym dieta może być lepiej zrównoważona i po prostu zdrowsza.

Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.