Składniki na pałki z kurczaka w panko:
- 500 g podudzi z kurczaka
- 200 ml maślanki
- Sól
- Pieprz
- 1 jajko
- 200 g panko (japońskiej bułki tartej)
- 500 ml oleju do smażenia
- Pół łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- Pół łyżeczki papryki wędzonej, suszonej
Ponadto:
- Ręcznik papierowy
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej misy wlewamy maślankę, a następnie wbijamy jedno jajko. Doprawiamy obficie solą i pieprzem, a także papryką – słodką i wędzoną. Mieszamy do całkowitego połączenia. Mięso wkładamy do misy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie, przesypujemy panko do półmiska i przelewamy olej do garnka. Jeśli nie mamy dostępu do panko, możemy wykonać je sami! Choć nie będzie identyczne jak to oryginalne, z pewnością spełni nasze oczekiwania! Wystarczy, że wymieszamy 200 g bułki tartej z dwiema łyżkami mąki pszennej oraz garścią zmielonych płatków kukurydzianych. Taka mieszanka zapewni nam wyśmienicie chrupiącą panierkę!
Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy partiami, w zależności od wielkości naczynia. Po około 4 minutach obracamy i smażymy do równomiernego zezłocenia. Po wyjęciu z oleju, gotowe pałki z kurczaka w panko odkładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Gotowe danie najlepiej smakuje na ciepło, zanurzone w ulubionym sosie – na przykład serowym lub czosnkowym.
Smacznego!
Uwielbiacie delikatne mięso oblane soczystym, słodko-wytrawnym sosem? Ten przepis z pewnością skradnie Wasze serca!