PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO

Przepisy, Kolacja, Nauka gotowania, Mięsa, Przekąska

PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO

PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO


Składniki na pałki z kurczaka w panko: 

  • 500 g podudzi z kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • 200 g panko (japońskiej bułki tartej)
  • 500 ml oleju do smażenia
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej, suszonej

Ponadto:

  • Ręcznik papierowy


Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej misy wlewamy maślankę, a następnie wbijamy jedno jajko. Doprawiamy obficie solą i pieprzem, a także papryką – słodką i wędzoną. Mieszamy do całkowitego połączenia. Mięso wkładamy do misy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie, przesypujemy panko do półmiska i przelewamy olej do garnka. Jeśli nie mamy dostępu do panko, możemy wykonać je sami! Choć nie będzie identyczne jak to oryginalne, z pewnością spełni nasze oczekiwania! Wystarczy, że wymieszamy 200 g bułki tartej z dwiema łyżkami mąki pszennej oraz garścią zmielonych płatków kukurydzianych. Taka mieszanka zapewni nam wyśmienicie chrupiącą panierkę!

Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy partiami, w zależności od wielkości naczynia. Po około 4 minutach obracamy i smażymy do równomiernego zezłocenia. Po wyjęciu z oleju, gotowe pałki z kurczaka w panko odkładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Gotowe danie najlepiej smakuje na ciepło, zanurzone w ulubionym sosie – na przykład serowym lub czosnkowym.

Smacznego!

Uwielbiacie delikatne mięso oblane soczystym, słodko-wytrawnym sosem? Ten przepis z pewnością skradnie Wasze serca!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.