Pasta kokosowa – jak wykorzystać ją w kuchni?

Nauka gotowania

Pasta kokosowa – jak wykorzystać ją w kuchni?

W kuchni pojawia się wiele różnych produktów spożywczych oraz dodatków, które często można wykorzystywać w dość nieszablonowy sposób. Jednym z produktów, o którym warto dowiedzieć się nieco więcej jest pasta kokosowa, mająca niezwykle wszechstronne zastosowanie np. podczas przygotowywania deserów i śniadań. Jak wykorzystać taką pastę i jakie są jej najmocniejsze strony?

Podstawowe właściwości pasty kokosowej

W pierwszej kolejności wypadałoby poznać podstawowe właściwości pasty kokosowej, która składa się nie tylko z pasty kokosowej (wysuszony i zmielony miąższ z kokosa), ale też czekolady i mąki ryżowej. Omawiana pasta bardzo często gości w planie żywieniowym osób, które znajdują się na diecie ketogenicznej i dostarcza do ludzkiego organizmu sporą dawkę energii, aminokwasów oraz minerałów. Można w niej również znaleźć przydatne kwasy tłuszczowe. Pasta zyskuje sympatię ze strony użytkowników głównie za sprawą tego, iż jest bardzo sycąca. Jej największe atuty to m.in. wspomaganie pracy jelit i poprawa trawienia.

Kilka pomysłów na wykorzystanie pasty kokosowej w domowej kuchni

Aktualnie można się wyposażyć w przeróżne pasty kokosowe/orzechowe i masła, dzięki którym domownicy urozmaicą przygotowywane w domowych kuchniach dania i desery. Najważniejsze jest to, aby wybrać dla siebie pastę o doskonałych walorach smakowych, która zasmakuje praktycznie całej rodzinie i trudno będzie się od niej oderwać. Idealnym przykładem jest pasta kokosowa z białą czekoladą, wykorzystywana jako:

  • polewa do racuchów i naleśników,
  • pyszny dodatek do ulubionych deserów (np. lodów i ciasteczek),
  • dodatek do potraw chińskich i azjatyckich (np. tajskie zupy i curry).

Sporą popularnością cieszy się też pasta kokosowa do owsianki, którą łączy się z przeróżnymi owocami, w zależności od tego, jakie są indywidualne preferencje smakowe/żywieniowe domowników. W owsiance mogą się znaleźć m.in. płatki owsiane, borówki, winogrona, banan, jogurt naturalny czy też maliny. Jeśli ma to być pasta kokosowa do ciasta, śmiało można pomyśleć o przygotowaniu niecodziennej wersji sernika. Ten deser po prostu rozpłynie się w ustach i zaproszeni goście będą go wspominać przez wiele następnych miesięcy.

Czy warto zaopatrzyć się w pastę kokosową?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy warto zaopatrzyć się w pastę kokosową, ponieważ każdy ma w tym zakresie indywidualne zdanie. Na pewno jest to produkt, który powinien być wypróbowany w każdej domowej kuchni, a to ze względu na swoją uniwersalność, niesamowity smak i dostarczenie do organizmu wielu cennych minerałów. Pasta kokosowa Krukam jest łatwa do wykorzystania i nie trzeba posiadać zaawansowanych umiejętności kulinarnych, aby stworzyć z niej wyjątkowy dodatek do swoich ulubionych potraw czy też deserów. Zainteresowane osoby mogą z nią nieco poeksperymentować i skomponować oryginalne przepisy własnego autorstwa, którymi później pochwalą się przed znajomymi. Pasta należąca do tej kategorii jest ciekawym wyborem m.in. ze względu na zapewnienie uczucia sytości, a więc przy jej regularnym spożywaniu można zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu kaloryczności w ciągu dnia (ustalonego wraz z dietetykiem). Pasta może być pomocna w zahamowaniu podjadania między posiłkami.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!