Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – mawiają niektórzy. Ale jest też najtrudniejszym do zaplanowania! – dodają inni. Jeśli o poranku szukacie zdrowego białka, dobrym wyborem będzie PASTA Z TUŃCZYKA I RICOTTY. Doskonale sprawdzi się rozsmarowana na kromce świeżego chleba, podana z krakersami lub grissini. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju 170 g
- 125g ricotty
- 75 g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego)
- ½ małej czerwonej cebuli
- ½ soku z limonki
- posiekany szczypiorek
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy z oleju i łączymy w misce z pokrojoną drobno cebulą, szczypiorkiem i sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy ricottę z greckim jogurtem i dodajemy do tuńczyka. Podajemy z grissini, krakersami lub jemy na kanapce!
Smacznego!