Naczynia żeliwne uważane są za produkty bardzo trwałe i wielopokoleniowe. Wynika to z faktu, że żeliwo to wysokowęglowy stop żelaza z węglem, który jest niemal niezniszczalny. Patelnie żeliwne są najczęściej tworzone z jednego stopu żelaza, bez zbędnych nitów i śrubek co wpływa na ich higieniczność oraz trwałość.
Naczynia żeliwne uważane są za produkty bardzo trwałe i wielopokoleniowe. Wynika to z faktu, że żeliwo to wysokowęglowy stop żelaza z węglem, który jest niemal niezniszczalny. Patelnie żeliwne są najczęściej tworzone z jednego stopu żelaza, bez zbędnych nitów i śrubek co wpływa na ich higieniczność oraz trwałość.
Patelnie żeliwne to ciężkie i grube naczynia, dzięki czemu podczas gotowania nagrzewają dania równomiernie i na długo utrzymują ciepło. Naczynia żeliwne są całkowicie bezpieczne i nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Co więcej, mogą one wzbogacić przygotowywany posiłek o niezbędne w organizmie żelazo.
Garnki żeliwne są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury, można je użytkować na kuchence gazowej czy indukcyjnej, w piekarniku, a nawet na ognisku. Garnki żeliwne świetnie sprawdzają się do wypieku domowego chleba, a patelnie żeliwne do smażenia steków, czy tradycyjnych naleśników.
Nowoczesne naczynia emaliowane produkowane na Ukrainie nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji. Przed pierwszym użyciem wystarczy je umyć i dokładnie wysuszyć. Kolejnym ważnym krokiem jest posmarowanie patelni olejem roślinnym i mocne wygrzanie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Odpowiednia konserwacja pozwoli nam na przyjemne użytkowanie naczyń żeliwnych bez osadu, zabrudzeń i ryzyka występowania niepożądanej rdzy. Warto pamiętać, że naczynia żeliwne należy przechowywać w przewiewnym miejscu, np. powieszone na kuchennych relingach – tak jak w amerykańskich czy francuskich filmach.
Na rynku mamy wiele firm, które w swoim asortymencie oferują naczynia żeliwne. My jednak zachęcamy do zwrócenia uwagi na producentów lokalnych. Aktualnie naczynia żeliwne z Ukrainy coraz częściej wypierają te importowane z Chin. Ukraińskie naczynia żeliwne wytwarzane są lokalnie w małych manufakturach. Jedne z flagowych marek naczyń żeliwnych to Brizoll oraz Maysternya. Obie marki to szeroki asortyment naczyń żeliwnych, gdzie znajdziemy garnki żeliwne, kociołki żeliwne na ognisko, patelnie różnego rodzaju, np. grillowe, WOK, czy patelnie do naleśników. Każda z tych firm oferuje również wyposażenie HoReCa – naczynia żeliwne do serwowania dań w zestawie z drewnianą podstawką. Produkty tych marek dostępne są w sklepie internetowym https://kuketo.pl/