Pchali z buraka

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 300 g buraków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • pestki z połowy granatu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pęczek kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy, każdego z nich smarujemy oliwą, zawijamy w folię i pieczemy przez około 40 minut do miękkości. Ostudzone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz zioła drobno siekamy, a orzechy rozdrabniamy. Buraki, pestki granatu blendujemy wraz z czosnkiem, ziołami, przyprawami, octem, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z uzyskanej masy formujemy kulki o wielkości orzechów włoskich.

Smacznego!


Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.